Opplæringsforskrifta
§ 9-51 Kompetansebevis i vidaregåande opplæring
Kompetansebevis skal givast som dokumentasjon på vidaregåande opplæring i dei tilfella der vilkåra for å få vitnemål eller fag- og sveinebrev ikkje er oppfylte. Kompetansebevis skal også givast som dokumentasjon på gjennomgått opplæring når ein elev berre har fått opplæring i delar av eit fag.
Kompetansebeviset skal vise standpunkt- og eksamenskarakterar.
Det er skolen der elevane har fått standpunkt- og eksamenskarakterar, som utferdar kompetansebevis for elevar. Det er fylkeskommunen som utferdar kompetansebevis for lærlingar, lærekandidatar og privatistar.
Merknader til forskriften
Paragrafen er gitt med hjemmel i opplæringsloven § 5‑4 andre ledd, og viderefører § 3‑43 i den tidligere forskriften.
Etter første ledd har de som ikke har krav på vitnemål eller fag- og svennebrev, rett til kompetansebevis. Dette kan være kandidater som ikke består eksamen i ett eller flere fag, eller elever, lærlinger, praksisbrevkandidater eller lærekandidater som ikke får standpunktkarakter (IV) eller får karakteren 1 i standpunkt.
Hvis en elev kun har fått opplæring i deler av et fag og dette fører til at faglærer ikke har vurderingsgrunnlag (IV), skal det føres på kompetansebeviset hva eleven har fått opplæring i. Det skal ikke føres hva eleven ikke kan eller ikke har fått opplæring i. Kompetansebeviset skal dokumentere elevens kompetanse. Denne bestemmelsen kan være aktuell blant annet for elever med enkeltvedtak om individuelt tilrettelagt opplæring som avviker fra en eller flere læreplaner for fag på en måte som gjør at det mangler vurderingsgrunnlag. Kompetansen til eleven skal da uttrykkes i et vedlegg til kompetansebeviset.
Andre ledd angir hva som skal føres på kompetansebeviset. I tillegg til standpunkt- og eksamenskarakterer skal kompetansebeviset også inneholde fravær, jf. § 9‑53.
Etter tredje ledd er det skolen der eleven har fått standpunkt- og eksamenskarakteren, som er ansvarlig for å skrive ut kompetansebeviset. Det innebærer at en elev som har gått på flere skoler, ikke har krav på å få ført alle karakterene på et felles kompetansebevis.