Opplæringsforskrifta
§ 9-53 Føring av fråvær i vidaregåande opplæring
Det skal førast fråvær i dagar og enkelttimar på vitnemålet og kompetansebeviset i vidaregåande opplæring. Enkelttimar kan ikkje gjerast om til dagar.
Fylkeskommunen kan avgjere om fråværet til elevar som er tatt inn til mindre enn eit fullstendig utdanningsprogram, skal førast i dagar og timar eller berre i timar.
Ein elev kan krevje at årsaka til fråværet blir ført på eit vedlegg til vitnemålet.
Ein elev kan krevje at opp til ti fråværsdagar i løpet av eit skoleår ikkje blir førte på vitnemålet eller kompetansebeviset, dersom årsaka til fråværet er
- sjukdom eller andre helseforhold som er dokumenterte med legeattest
- velferdsforhold
- arbeid som tillitsvald
- politisk arbeid
- hjelpearbeid
- lovpålagt oppmøte
- representasjon på arrangement på nasjonalt og internasjonalt nivå.
Fråvær på grunn av sjukdom eller andre helseforhold må ha vart i meir enn tre dagar for ikkje å bli ført på vitnemålet eller kompetansebeviset, og det er berre fråværet frå og med den fjerde dagen som kan strykast.
Dersom ein elev har ein dokumentert risiko for fråvær på grunn av nedsett funksjonsevne eller kronisk sjukdom, kan fråværet likevel strykast frå og med den første fråværsdagen.
Elevar som er medlemmer av andre trussamfunn enn Den norske kyrkja, kan krevje at fråvær på opp til to dagar i samband med ei religiøs høgtid ikkje blir ført på vitnemålet eller kompetansebeviset. Dette gjeld berre innanfor ramma på ti skoledagar.
Merknader til forskriften
Paragrafen er gitt med hjemmel i opplæringsloven § 5‑4 andre ledd og viderefører § 3‑45 i den tidligere forskriften.
Paragrafen gjelder kun for elever.
Første og andre ledd angir at alt fravær skal føres på vitnemålet og kompetansebeviset, og om fraværet skal føres som dager og/eller timer. I vurderingen for elever som er tatt inn til mindre enn et fullstendig utdanningsprogram, må fylkeskommunen se på hvor mange fag eleven følger opplæring i, og om det i det hele tatt vil være mulig å føre fravær i dager. Hvem som tas inn til mindre enn et fullstendig utdanningsprogram, reguleres i § 4‑3.
I de tilfellene hvor eleven legger frem dokumentasjon etter tredje ledd, må fylkeskommunen sørge for at denne dokumentasjonen oppbevares på en måte som ikke er i strid med personopplysningsloven. Opplysningene som er relevant dokumentasjon i denne sammenheng, kan ofte være sensitive opplysninger. Om mulig skal dokumentasjonen legges frem på forhånd. Ved sykdom eller lignende skal dokumentasjon legges frem når eleven er tilbake.
Fjerde ledd angir at fravær i inntil ti skoledager i løpet av et skoleår kan unntas fra å bli ført på vitnemålet dersom det er dokumentert at fraværet skyldes én eller flere av forholdene i bokstav a til f. Dette utgjør et unntak fra hovedregelen om at alt fravær skal føres på vitnemålet. De ti dagene utgjør en totalramme som gjelder uavhengig av årsaken(e) til fraværet. Ti fraværsdager skal forstås som ti dager til sammen, ikke ti dager per årsak. Fravær i mer enn ti dager skal føres på vitnemålet selv om det er dokumentert at årsaken(e) faller inn under unntakene i paragrafen. I disse tilfellene kan eleven kreve at årsaken til fraværet føres på et vedlegg til vitnemålet.
Fravær som skyldes sykdom eller andre forhold som er dokumentert med legeattest i fjerde ledd bokstav a, kan være sykdom, lege- og tannlegetime, time hos BUP eller lignende. Fraværet må i utgangspunktet dokumenteres med legeerklæring eller med dokumentasjon fra en annen sakkyndig. Noen sykdommer gjør det vanskelig eller lite hensiktsmessig å oppsøke lege eller sakkyndig for hvert enkelt tilfelle, for eksempel langvarig fysisk eller psykisk sykdom som medfører økt risiko for fravær. I slike tilfeller kan fravær dokumenteres med egenmelding i kombinasjon med annen type dokumentasjon. Det er rektor som avgjør om den fremlagte dokumentasjonen er egnet, eller om det er behov for annen type dokumentasjon. Dersom eleven har legeerklæring som dokumenterer at fraværet skyldes helseforhold, skal skolen legge dette til grunn. Det samme gjelder der legeerklæringen ikke er skrevet samme dag som fraværet. Velferdsgrunner i bokstav b viser til omsorgsoppgaver og fravær av familiære årsaker, slik som begravelser. Hjelpearbeid i bokstav e viser typisk til arbeid for en hjelpeorganisasjon, som Røde Kors. Det er et krav at det faktisk utføres arbeid.
Fylkeskommunen kan velge å utarbeide nærmere retningslinjer for hva slags dokumentasjon som kreves for ulikt fravær.
Organisert studiearbeid og skoleadministrative gjøremål etter avtale med faglærer eller rektor regnes ikke som fravær. At organisert studiearbeid ikke regnes som fravær, innebærer at arbeidet er en del av opplæringen og danner grunnlag for å kunne vurderes, jf. § 9‑16 og § 9‑11, jf. § 9‑1. Skoleadministrative gjøremål kan eksempelvis være elevrådsarbeid. Arbeidet må være avtalt på forhånd.