Opplæringsforskrifta
§ 9-55 Organisering av fag- og sveineprøva, praksisbrevprøva og kompetanseprøva
Fylkeskommunen har ansvaret for gjennomføringa av fag- og sveineprøva, praksisbrevprøva og kompetanseprøva og for å gjere kandidatane kjende med reglane for prøva.
Prøva skal som hovudregel haldast før læretida er over, men ikkje tidlegare enn tre månader før. Kandidatane må fullføre læretida for å få fag- og sveinebrev og praksisbrev.
Dei som har opplæring i bedrift, skal som hovudregel ta prøva i den lærebedrifta der dei har fått det meste av opplæringa. Prøva skal tilpassast verksemda i lærebedrifta. Fylkeskommunen kan etter råd frå prøvenemnda avgjere at heile eller delar av prøva skal haldast ein annan stad.
Praksiskandidatar kan bli bedne av prøvenemnda om å komme med forslag til kvar eller korleis fag- eller sveineprøva kan gjennomførast.
Merknader til forskriften
Paragrafen er gitt med hjemmel i opplæringsloven § 5‑4 og viderefører § 3‑46 i den tidligere forskriften.
Etter første ledd skal fylkeskommunen gjøre prøvekandidatene kjent med reglene som gjelder for prøven. Reglene skal formidles på en enkel og forståelig måte for å sikre at kandidatene forstår det, for eksempel i form av et informasjonsbrev.
Etter andre ledd skal prøven som hovedregel gjennomføres før læretiden og kontrakten utløper. Begrepet hovedregel viser imidlertid til at det i spesielle tilfeller vil være mulig å gjennomføre prøven etter læretiden har utløpt. Kandidaten må fullføre læretiden for å få fag- eller svennebrev, praksisbrev eller kompetansebrev og vitnemål. Læretiden kan forlenges etter avtale mellom kandidaten og lærebedriften, jf. opplæringsloven § 7-2 fjerde ledd. For at læretiden skal kunne forlenges etter avtale, må det for eksempel være begrunnet i sykdom eller at kandidaten har behov for mer opplæring før prøven. Det er en forutsetning at fylkeskommunen godkjenner en slik forlengelse. Kandidaten vil uansett ha rett til å gå opp til prøven dersom hen har fullført den opprinnelige læretiden.
Etter tredje ledd er hovedregelen at prøven skal gjennomføres i bedriften der kandidaten har fått hoveddelen av opplæringen, men fylkeskommunen kan etter råd fra prøvenemnda velge at prøven skal avholdes et annet sted. Dette er særlig aktuelt dersom en del av prøven ikke lar seg gjennomføre i bedriften. Det vil også være mulig å kombinere to steder, men da er det viktig å passe på at prøven utgjør en helhet.