Opplæringsforskrifta
§ 9-68 Bortvising frå fag- og sveineprøva, praksisbrevprøva og kompetanseprøva
Kandidatar som hindrar eller forstyrrar gjennomføringa av fag- og sveineprøva, praksisbrevprøva og kompetanseprøva, kan visast bort. Før dei kan visast bort, må dei ha fått ei åtvaring og moglegheit til å endre oppførsel.
Det er fylkeskommunen eller den som fylkeskommunen har nemnt opp, som avgjer om ein kandidat skal visast bort frå fag- eller sveineprøva, praksisbrevprøva eller kompetanseprøva.
Før det blir avgjort om ein kandidat skal visast bort, skal kandidaten få uttale seg om saka.
Ein kandidat som har blitt vist bort frå prøva, har rett til ny fag- eller sveineprøve, praksisbrevprøve eller kompetanseprøve.
Merknader til forskriften
Paragrafen er gitt med hjemmel i opplæringsloven § 5‑4 og viderefører § 3‑60 i den tidligere forskriften.
Første ledd fastsetter at kandidater til fag- og svenneprøven, praksisbrevprøven og kompetanseprøven kan vises bort dersom de hindrer eller forstyrrer gjennomføringen av prøven. Bortvisning er en streng reaksjon og krever at hindringene eller forstyrrelsene som kandidaten forårsaker, er grove. Kandidaten må ha fått en advarsel først, slik at hen kan endre sin atferd. Under gjennomføring av en fag- eller svenneprøve, praksisbrevprøve eller kompetanseprøve vil normalt kandidaten være den eneste som gjennomfører prøve, i motsetning til ved en skriftlig eksamen hvor det er samlet mange kandidater i samme eksamenslokale. Det skal derfor normalt mer til av forstyrrelser ved en fag- eller svenneprøve, praksisbrevprøve eller kompetanseprøve for å vise bort en kandidat, men det kan likevel tenkes situasjoner der bortvisning kan være aktuelt.
Andre ledd angir hvem som har ansvaret for å avgjøre om kandidaten skal bortvises.
Avgjørelsen om bortvisning er et enkeltvedtak som kan påklages. Kandidater som har blitt bortvist fra prøven, har etter fjerde ledd rett til ny fag- eller svenneprøve, praksisbrevprøve eller kompetanseprøve. Ny prøve skal avholdes i tråd med § 9‑66. Fylkeskommunen har ansvaret for å dekke kostnader forbundet med en ny prøve. Praksiskandidater må selv betale for ny prøve med mindre de får medhold i klage på bortvisningsvedtaket.