Standpunktvurdering
En standpunktkarakter skal være uttrykk for den samlede kompetansen eleven har i faget ved avslutningen av opplæringen.
Standpunktkarakterene utgjør størsteparten av karakterene på vitnemålet, og har stor betydning for elevenes inntak til videregående opplæring, opptak til videre studier og for framtidig arbeidsliv.
Regelverk
Lærerne skal fastsette standpunktkarakterer ut fra opplæringsforskriften kapittel 9 og privatskoleforskriften kapittel 6.
Hovedpunkter
- Standpunktkarakteren skal være uttrykk for den "samla kompetansen" eleven har ved avslutning av opplæringen.
- Grunnlaget for vurdering i et fag er kompetansemålene i læreplanen for faget. Kompetansemålene skal forstås i lys av delen "Om faget" i læreplanen.
- Eleven skal få mulighet til å vise kompetansen sin på flere og varierte måter.
- Kompetanse som eleven har vist i løpet av opplæringen, er en del av vurderingen når standpunktkarakteren skal fastsettes.
- Eleven skal vite hva det blir lagt vekt på i fastsetting av standpunktkarakter.
- Forutsetninger, fravær, orden og oppførsel skal ikke inngå i vurderingen. Innsats skal bare være en del av vurderingsgrunnlaget i fag dersom det følger av læreplanen i faget.
Tolkningsfellesskap
Det er viktig at standpunktvurderingen er rettferdig. Vurderingspraksis blant lærerne må derfor bygge på en felles forståelse av den samlede kompetansen som er beskrevet i læreplanen, og hva som kjennetegner kompetanse på ulike nivåer (karakterer). Systematiske diskusjoner og erfaringsdeling innad og på tvers av skoler er viktig i arbeidet med å utvikle felles forståelse av kompetanse og faglig vurderingsskjønn.
Klage
Klager på standpunktkarakter i fag utgjør en stor andel av klagesakene i grunnskolen og videregående opplæring, og det er variasjoner i praksis rundt oppfølgingen av klagene. Klage på vurdering er regulert i opplæringsforskriften kap. 10 og privatskoleforskriften kap. 7. Du kan lese hva som er nytt i reglene om klage på sluttvurdering.