Rapport uke 6 2023: Barnehage- og grunnskoletilbudet til nyankomne barn og unge fra Ukraina
Vurdering av opplæringstilbudet
83 prosent av kommunene rapporterer at de har et opplæringstilbud på plass i løpet av de første fire ukene, mens ytterligere 14 prosent svarer at det er på plass innen 12 uker. Figur 4 viser at andelen kommuner som bruker 4–12 uker på å få på plass et opplæringstilbud er stigende.
Videre vurderte 213 av kommunene sitt eget opplæringstilbud. Samtidig som majoriteten (70 prosent) vurderer sitt eget tilbud som tilfredsstillende, viser Figur 5 en utvikling hvor stadig færre kommuner ser ut til å vurdere sitt eget tilbud som fullt ut tilfredsstillende.
Som tidligere er mangel på personale, samt mangel på personale med relevant kompetanse de viktigste utfordringene, illustrert i figur 6. Andelen som svarer «annet» er også stigende, mens andelen som svarer «ikke relevant» er synkende.
Som for barnehage, oppgir flere kommuner i merknadene at utfordringene knyttet til å gi et godt opplæringstilbud dreier seg om flere forhold samtidig. Kommunene opplever mangel på personale og mangel på relevant kompetanse, og flere oppgir i tillegg mangel på fysisk plass/lokaler. Flere nevner språkkompetanse som sentralt, og mange også mangel på kompetanse til å gi tospråklig fagopplæring og morsmålsopplæring. Det oppgis også vansker med å rekruttere personell med ønsket kompetanse. Andre forhold som nevnes er elever som har behov for psykisk helsehjelp eller andre særskilte behov. Enkelte kommuner trekker også frem spredt bosetting som utfordrende, ved at ressursene må spres på flere steder.