Kunnskap om barn og unge fra Ukraina i barnehage og skole

Innledning

Norske kommuner har tatt imot og bosatt et historisk høyt antall flyktninger fra Ukraina, i tillegg til nyankomne fra andre land og områder. Dette har satt tjenesteapparatet i kommunene og fylkeskommunene under et betydelig press. På bestilling fra Kunnskapsdepartementet har Utdanningsdirektoratet laget en kunnskapsoppsummering med utgangspunkt i egne kilder, og også annen tilgjengelig kunnskap, som kan si noe om status innenfor barnehage og skole.

Utdanningsdirektoratets statistikker inneholder ikke informasjon om barn og elevers landbakgrunn på individnivå. Derfor har vi i perioder gjennomført egne «ad hoc»-spørringer og undersøkelser. Dette inkluderer innsamling av informasjon fra kommunene gjennom STAF-løsningen (Statsforvalternes fellestjenester), et kvalitativt dypdykk i utvalgte kommuner, og spørsmål om tilbudet til nyankomne fra fylkeskommunene gjennom Utdanningsdirektoratets høringssystem. Høsten 2023 ble spørsmål om tilbudet til fordrevne fra Ukraina inkludert i GSI -Grunnskolens informasjonssystem og BASIL - Innrapportering for barnehager. I tillegg ble spørsmål om barnehage- og skoletilbudet til barn og unge fra Ukraina tatt inn i spørsmål til Barnehage- og Skole-Norge høsten 2023.

Det er gjennomført flere utredninger av tilbudet til ukrainske barn og unge som er relevante for vårt arbeid. I tillegg til å oppsummere Utdanningsdirektoratets egne kilder viser vi også til et utvalg andre kunnskapskilder og forskning. De ulike kildene beskrives nærmere i kapitlene som følger.