PISA 2022- resultater

PISA 2022: Stor variasjon i 15-åringers økonomiforståelse

Det er store ulikheter i hvor mye norske 15-åringer kan om økonomiske begreper og det å styre og planlegge egen økonomi. Det viser PISA-undersøkelsen fra 2022, der norske elever for første gang svarte på spørsmål som måler elevenes kunnskap og holdninger til personlig økonomi.

Hovedfunn:

  • Norske elever har middels økonomisk kompetanse.
  • Flertallet av elevene har lært om personlig økonomi i skolen.
  • Norske elever tar selvstendige valg om hva de bruker penger på.
  • 15-åringene snakker ofte med foreldrene om økonomi.
  • De fleste elevene føler seg trygge på daglige økonomiske handlinger.
  • Norske elever sammenligner i liten grad priser.

Norske elever har middels økonomisk kompetanse

De norske elevene presterer lavere enn gjennomsnittet for de deltakende OECD-landene. Norge er blant de landene som har størst avstand mellom lavt presterende og høyt presterende elever. 22,8 prosent av de norske elevene presterer på lavt nivå, og 10,5 prosent presterer på høyt nivå. Jentene presterer litt bedre enn gutter, og det er mindre forskjell mellom elever med ulik sosioøkonomisk bakgrunn, enn det er i andre land i undersøkelsen.

Flertallet av elevene har lært om personlig økonomi i skolen

Mange elever rapporterer at de har lært å håndtere egne penger på skolen. Denne undervisningen foregår i ett eller flere fag: matematikk (79 prosent), samfunnsfag (38 prosent), i valgfaget demokrati i praksis (11 prosent) og i andre fag (27 prosent).
De fleste elevene sier at de vet hva lønn, budsjett, banklån, bankkort, aksjer, pensjonsplan, renteutgifter, inntektsskatt og valutakurs er. Elevene ble også spurt om mer spesialiserte begreper som rentes rente, utbytte og avkastning. Få elever oppgir å vite hva dette betyr.

Elever som har lært og fortstått økonomirelaterte begreper presterer bedre på prøven i økonomiforståelse.

Norske elever tar selvstendige valg om hva de bruker penger på

De fleste norske elevene rapporterer at de selv kan bestemme hva de skal bruke pengene sine på. Over halvparten av elevene oppgir at de sparer til spesielle innkjøp, og også at de kan jobbe effektivt mot langsiktige mål. Norske elever viser også stor interesse for pengespørsmål.


15-åringene snakker ofte med foreldrene om økonomi

De fleste elevene rapporterer at de snakker med foreldrene sine om penger. 71 prosent av de norske elevene rapporterer at de snakker med foreldrene sine ukentlig eller månedlig om økonomiske avgjørelser.

De fleste elevene føler seg trygge på daglige økonomiske handlinger

De fleste elevene føler seg trygge på å gjøre økonomiske transaksjoner på digitale plattformer, som å overføre penger, holde oversikt over saldo på konto, og betale med bankkort eller mobiltelefon. De fleste elevene føler seg ikke sikre på å fylle ut skjemaer i banken, forstå kontoutskrifter og forstå salgskontrakter.

Norske elever sammenligner i liten grad priser

Norske elever prøver i liten grad å finne produkter billigst mulig gjennom å sammenlikne priser. Elever som presterer høyt på prøven, rapporterer i større grad enn de som presterer lavt, at de sammenlikner priser i ulike butikker før de kjøper noe. De rapporterer også i større grad at de har spart penger i løpet av det siste året.

PISA

PISA Financial Literacy

Personlig økonomi i læreplanene (LK20)