Forskningskartlegging
Skandinavisk barnehageforskning vokser i omfang
Skandinavisk barnehageforskning har økt betydelig i omfang i løpet av 2022 og 2023. Samtidig har kvaliteten på studiene holdt seg stabil.
Hovedfunn
- Skandinavisk barnehageforskning er i stadig vekst. Vi ser en samlet økning i omfang i 2022 og 2023, mens kvaliteten på studiene samsvarer med tidligere år.
- Det er en økning i andelen beskrivende studier og bruk av kvalitative metoder, mens kvantitative metoder og publiseringer på engelsk blir benyttet i mindre grad.
- Andelen danske studier har økt noe, mens andelen svenske studier har gått litt ned.
- Det er en nedgang i andel studier som setter søkelys på barn, men forskningen har fortsatt et sterkt fokus på praktikere.
- Bruken av de yngste barna som informanter har økt, selv om de fortsatt er underrepresentert.
I rapportserien «Kartlegging av skandinavisk barnehageforskning» utgis rapporter som redegjør for den skandinaviske, empiriske barnehageforskningen for en viss tidsperiode. Rapportene er blant annet basert på forskning som er registrert i databasen Nordic Base of Early Childhood Education and Care. Hvert år siden 2006 har empirisk og kvalitetsvurdert skandinavisk barnehageforsking blitt inkludert i databasen. Databasen er resultat av et samarbeid mellom Danmarks Evalueringsinstitut (EVA), det svenske Skolverket og Utdanningsdirektoratet.
Denne rapporten er en forskningskartlegging av skandinavisk (Danmark, Norge og Sverige) empirisk forskning på barnehagetilbudet for 0–6-åringer publisert i 2022 og 2023. I tillegg til å kartlegge barnehageforskningen i disse årene, gjør rapporten også sammenlikning med funn fra 2021, og den gir også et historisk blikk på de tidligere årenes kartlegginger der dette er relevant.