Sluttrapport

Styrerutdanningen setter avtrykk i praksis

I sluttrapporten for evaluering av den nasjonale styrerutdanningen, anbefaler Fafo at studietilbudet opprettholdes og videreutvikles. 

Hovedfunn

  • Styrerutdanningen gir bedre ledelse og setter avtrykk i praksis
  • Styrerutdanningen treffer godt uavhengig barnehagestørrelse og eierskap
  • Studiestedets faglige profil preger studietilbudet 

Rapportserie: Nasjonal lederutdanning for barnehagestyrere

Styrerutdanningen gir bedre ledelse og setter avtrykk i praksis

Rapporten viser at de som har gjennomført styrerutdanningen har fått et godt utgangspunkt for refleksjon over egen lederpraksis, og utdanningen gir avtrykk i praksis. De har blitt tryggere i lederrollen og utdanningen har gitt dem bedre forutsettinger for å videreutvikle barnehagen. 

Evalueringenen viser at de som har tatt styrerutdanningen og andre former for ledelseskurs, opplever sin kompetanse som leder i omstillingssituasjoner langt bedre enn de som ikke har noen lederutdanning. Denne forskjellen gjelder ikke for det pedagogiske arbeidet i barnehagen. Fafo forklarer dette med at pedagogisk arbeid og ansvar, synes å være godt dekket i barnehagelærerutdanningen.

Det er også en klart høyere andel av de som ikke har tatt noen lederutdanning, som opplever at regnskap og økonomi som vanskelig. Samtidig viser evalueringen at de som har tatt styrerutdanningen ønsker seg mer kompetanse på regnskap og økonomi. Fafo tolker dette som et tegn på at den økonomiske hverdagen i barnehagene er blitt mer komplisert. Dette understrekes ved at regnskap og økonomi, er det fagområdet hvor styrerne generelt opplever at de har mindre kompetanse enn det stillingen krever. 

Styrerutdanningen treffer godt uavhengig av barnehagestørrelse og eierskap 

Rapporten viser at det styrere har lært gjennom styrerutdanningen har vært nyttig og verdifullt i arbeidshverdagen. Fafo har undersøkt om de organisatoriske rammebetingelsene som eierskap og størrelse har hatt betydning for opplevd nytte av studiet. Dette ser ut til å ha liten betydning. Styrerutdanningen viser seg å treffe godt uavhengig av om styrerne jobber i små, store, private eller kommunale barnehager. Fafo finner imidlertid en liten forskjell i mellomstore barnehager (22-29 ansatte) og de små og store barnehagene. Barnehagestyrerne i de mellomstore barnehagene gir i større grad uttrykk for at det de har lært om foreldres rettigheter, regnskap og økonomistyring, og hvordan de forholder seg til omgivelser, har vært svært verdifulle. Fafo tolker dette på bakgrunn av at de mellomstore barnehagene har arbeidsoppgaver som er mer omfattende og krevende, og at de i mindre grad har tilgang til støtte og veiledning som de større barnehagene ofte kan ha. Fafo mener det kan bety at den kunnskapen og de verktøyene lederne får gjennom styrerutdanningen, treffer ekstra godt for de styrere som jobber i mellomstore barnehager.  

Studiestedets faglige profil preger studietilbudet 

Rapporten viser at det er variasjon når det gjelder faglig profil for de ulike studiestedene, men ingen store forskjeller i hvordan undervisningen er organisert. Dette funnet er basert på dokumentanalyse og kvalitative intervjuer med administrative- og/ eller fagansvarlige ved de studiestedene. 

NHH skiller seg først og fremst ut med en mer generell og strategisk ledelsesorientering. BI har også en tydelig ledelsestilnærming, men med en sterkere barnehagefaglig vektlegging. Profesjonsstudiestedene DMMH og USN har en mer utpreget barnehagefaglig tilnærming, mens lederstudiet ved UiA skiller seg ut ved å ha en tydeligere statsvitenskapelig tilnærming. 

Når det gjelder organisering av studiet, finner Fafo derimot ikke store forskjeller mellom studietilbyderne. Studiet er organisert rundt fysiske samlinger, og det legges stor vekt på praksisnære oppgaver. Mye av oppgavearbeidet er organisert som gruppearbeid. Det er større variasjon når det gjelder arbeidsmetodikk og hvilke verktøy som vektlegges.