Et matematikkeventyr

Visste du at det finnes mye matematikk i eventyret om Gullhår og de tre bjørnene?


Forskere ved Universitetet i Agder har i mange år samarbeidet tett med lærere og barnehagelærere om å legge til rette for at barn skal gjøre matematiske erfaringer. Martin Carlsen er en av forskerne som er opptatt av at små barn kan lære matematiske begreper. Det kan de gjøre gjennom blant annet eventyrfortellinger.

– Ideen om å bruke eventyr kom opp i samarbeid med barnehagelærere. Vi ble enige om at eventyret om Gullhår og de tre bjørnene var et godt eventyr med tanke på matematikk, forteller Carlsen.

 

 

En stor, en liten og en akkuratt passe

Når Gullhår kommer inn i et lite hus mellom trærne i en dyp skog, finner hun tre grøtboller. En er varm, en er kald og en er akkurat passe. Når grøten i den bittelille bollen til babybjørnen er spist, prøver Gullhår en stor, en mellomstor og til slutt en bitteliten seng i huset. Den siste er akkurat passe.

– Barn er opptatt av tall og telling. I dette eventyret er det masse tellinger og matematiske begreper, sier forskeren. Carlsen dro til barnehagen med videokamera og filmet barnehagelæreren da hun fortalte eventyret til barna. Han konstaterte at barnehagelæreren klarer å vise barna mye matematikk i løpet av eventyret.

Men det er ikke nok å lese opp et eventyr, oppfordrer forskeren.

 

 

Bruk stemmen, kroppen og ansiktet

Barnehagelæreren som fortalte om Gullhår, hadde lært seg eventyret utenat.

– Dette er viktig. Da kan læreren fortelle det på en fri og engasjerende måte, og samtidig ha øyekontakt med barna, mener Carlsen.

Barnehagelæreren brukte stemmen, ansiktsuttrykk og kroppsbevegelser som verktøy for å få tydeliggjort de matematiske begrepene. Rekvisitter ble også brukt aktivt gjennom eventyret.