Fakta om grunnskolen 2023–2024
Voksne i grunnskolen
10 200 personer deltar i grunnskoleopplæring spesielt tilrettelagt for voksne skoleåret 2023–2023. Dette er en nedgang på 600 personer sammenlignet med forrige skoleår.
Hovedfunn
- 10 200 personer deltar i grunnskoleopplæring spesielt tilrettelagt for voksne i 2023–2024.
- Siden 2019 har det vært en nedgang på 3 800 personer i grunnskoleopplæring for voksne.
- 62 prosent av deltakerne er kvinner.
- 2 600 personer får spesialundervisning.
Færre voksne tar grunnskoleopplæring
I 2023–2024 får 10 200 voksne grunnskoleopplæring. Dette er 600 færre enn forrige skoleår. Gruppen av voksne som får grunnskoleopplæring omfatter både voksne med ordinær grunnskoleopplæring, og voksne med spesialundervisning.
Oslo har 2 100 voksne deltagere som får grunnskoleopplæring, noe som utgjør 21 prosent av alle deltagerne. Viken og Rogaland har henholdsvis 19 og 13 prosent av deltagerne.
I årene fram til 2019–2020 økte antallet voksne deltakere, noe som har sammenheng med den store økningen i flyktninger rundt 2016 (Statistisk sentralbyrå 2020). Denne trenden har nå snudd og fra 2019 til 2023 har antall deltakere i voksenopplæringen gått ned med 3 800. Vi ser foreløpig ikke tegn til at det økte antallet flyktninger fra Ukraina har ført til flere deltakere i voksenopplæringen. Vi forventer ikke en stor økning i antall voksne i grunnskoleopplæring med ukrainsk bakgrunn de kommende årene. En tidlig kartlegging viste at over 80 prosent av de første ukrainske flyktningene som hadde kommet til Norge hadde påbegynt eller fullført høyere utdanning. Ukrainske flyktninger har høyere utdanningsnivå enn tidligere grupper av flyktninger (Hernes mfl. 2022)
Rett til grunnskoleopplæring for voksne
For å ha rett til grunnskoleopplæring særskilt organisert for voksne må søkeren oppfylle følgende vilkår:
- være over opplæringspliktig alder
- ikke ha rett til videregående opplæring etter opplæringsloven § 3-1
- ha lovlig opphold i Norge
- trenge grunnskoleopplæring
Retten til grunnskole for voksne gjelder også de som har fullført grunnskolen, men som likevel trenger mer grunnskoleopplæring. Retten er regulert i opplæringslova kap. 4A og i rundskriv Udir-3-2012.
Kommunen har ansvaret for opplæringen, men trenger ikke gjennomføre den selv. En god del kommuner gir grunnskoleopplæring for voksne ved interkommunalt samarbeid.
Flertallet av deltakerne er kvinner
Flertallet av deltakerne i grunnskoleopplæringen for voksne er kvinner. Kvinnene utgjør 62 prosent av deltakerne, en nedgang på 1 prosentpoeng sammenlignet med forrige skoleår. 2017–2018 var forrige gang menn utgjorde flertallet, med 54 prosent av deltakerne.
Hovedgruppen voksne er mellom 25 og 40 år
Den største gruppen deltakere er mellom 25 og 40 år. Denne aldersgruppen utgjør i underkant av halvparten av deltakerne. Blant de med spesialundervisning utgjør imidlertid de som er 41 år og eldre den største gruppen, med 45 prosent.
Flesteparten er minoritetsspråklige
76 prosent av deltagerne som får grunnskoleopplæring for voksne er minoritetsspråklige. Blant deltakerne som kun får ordinær grunnskoleopplæring utgjør minoritetsspråklige hele 96 prosent, mens de utgjør litt under 20 prosent av deltakerne som kun får spesialundervisning.
At minoritetsspråklige utgjør en så stor andel av deltakerne kan tyde på at mange som mottar slik grunnskoleopplæring har innvandret til Norge som ungdom eller voksne og ikke har fått opplæring tilsvarende norsk grunnskole.
Nesten 3 000 mottar spesialundervisning
Voksne som ikke har tilfredsstillende utbytte av det ordinære opplæringstilbudet, har rett til spesialundervisning. I 2023–2024 gjelder dette nesten 2 800 av de voksne i grunnskoleopplæring. De aller fleste av disse mottar all undervisning som spesialundervisning, men litt over 100 av dem mottar ordinær grunnskoleopplæring i tillegg.
Undervisningen av voksne foregår med personell som har godkjent utdanning
97 prosent av årsverkene til undervisning av voksne i grunnskoleopplæring blir utført av personell med godkjent utdanning. Denne andelen har vært ganske stabil de siste årene.
Totalt er det nesten 1 200 årsverk til undervisningspersonale til grunnskoleopplæring for voksne i 2023–2024. Dette gir 9,2 deltakere per årsverk til undervisningspersonale, noe som er en nedgang på 0,6 deltakere per årsverk sammenlignet med i 2022–2023.
Flere kommuner samarbeider om grunnskoleopplæring for voksne
259 kommuner har innbyggere som deltar i grunnskoleopplæring for voksne. 198 kommuner har voksenopplæring i egen kommune, mens 108 kommuner har innbyggere som deltar i grunnskoleopplæring i en annen kommune. Det er totalt 56 kommuner som gir grunnskoleopplæring til deltakere fra andre kommuner. Noen av kommunene gir opplæring i kommunen, samtidig som det er innbyggere i kommunen som får opplæring i andre kommuner.
Av kommuner som gir grunnskoleopplæring for voksne i egen kommune, har 165 kommuner deltakere med ordinær undervisning, mens 136 kommuner har deltakere med spesialundervisning.
Noen kommuner har ikke innbyggere som mottar grunnskoleopplæring for voksne. Dette kan skyldes at det ikke bor noen i kommunen som har behov for slik opplæring, eller at de som har behovet ikke kjenner godt nok til tilbudet og rettighetene sine til slik opplæring.
Mange gir opplæring ved arbeidsplassen
Voksenopplæringssenter er det vanligste undervisningsstedet for voksenopplæring. Samtidig tilbyr også 24 prosent av voksenopplæringsenhetene opplæring på arbeidsplassen.
Alle enhetene som tilbyr voksenopplæring tilbyr dette på dagtid, men 9 prosent tilbyr opplæring på kveldstid. Alle som tilbyr opplæring på kveldstid, tilbyr også opplæring på dagtid.
Om tallene
Alle tall og beregninger i dette notatet er gjort med utgangspunkt i rapporter fra Grunnskolens informasjonssystem (GSI). Dataene omfatter voksne som får opplæring etter opplæringsloven § 4A-1 om rett til grunnskoleopplæring for voksne, og §4A-2 om rett til spesialundervisning på grunnskolens område, og personalet som gir denne opplæringen.
- Tallene inkluderer ikke voksne som kun får opplæring i norsk og samfunnskunnskap etter introduksjonsloven eller personalressursene som brukes til å gi opplæring etter introduksjonsloven.
- Tallene er per 1. oktober 2023 og den registrerte ressursbruken er den planlagt ressursbruken for hele skoleåret.
- Tallene for opplæringssted og tid inkluderer ikke enheter og deltakere der opplæringen organisatorisk er lagt hos kommunen sentralt eller enheter uten elever.
Kilder
Statistisk sentralbyrå 2020, tabell 07113, «Innvandringer, etter innvandringsgrunn, statistikkvariabel og år».
Hernes, V., O. Deineko, M. Hånda Myhre, T. Liodden og A. Balke Staver (2022): Ukrainian refugees – experiences from the first phase in Norway. Oslo Met NIBR Report 2022:11