Førsteinntaket til videregående opplæring

86 prosent har fått tilbud om førsteønsket sitt

94 prosent av søkere har fått tilbud om plass etter førsteinntaket til offentlige videregående skoler skoleåret 2024–25. De fleste av disse har fått tilbud om sitt førsteønske.

Hovedpunkter

  • Søkere til vg2 og vg3 får i større grad oppfylt førsteønsket sitt enn søkere til vg1.
  • Elektro og datateknologi har lavest andel søkere som fikk oppfylt førsteønsket sitt på vg1. Det samme gjelder brønnteknikk, ambulansefag og flyfag på vg2.
  • Litt over halvparten, 53 prosent, søker yrkesfag på vg1.
  • Fremdeles er flere utdanningsprogram klart gutte- eller jentedominerte

86 prosent har fått tilbud om førsteønsket sitt

Av i alt 189 000 søkere til skoleplass, har 94 prosent fått tilbud om plass etter førsteinntaket. 86 prosent har fått tilbud om sitt førsteønske. 5 prosent har ikke fått tilbud, men står på venteliste. Dette er omtrent som tidligere år.

Søkere til vg2 og vg3 får i større grad oppfylt førsteønsket sitt enn søkere til vg1. Det er også en lavere andel som får tilbud om førsteønsket i yrkesfag enn i studieforberedende utdanningsprogrammer. Dette er tendenser som har vært stabile over tid.

På vg1 er det lavest andel søkere som får tilbud om førsteønsket på elektro og datateknologi, med 66 prosent, og informasjonsteknologi og medieproduksjon, med 68 prosent. Under 75 prosent av søkerne til teknologi- og industrifag, kunst, design og arkitektur, idrettsfag, og salg, service og reiseliv har fått tilbud om førsteønsket sitt.

Flest har fått tilbud om førsteønsket sitt på studiespesialisering og restaurant- og matfag, hvor 88 prosent fikk innvilget førsteønsket.

På vg2 er det flere programområder der det er hard konkurranse om skoleplassene. På brønnteknikk, ambulansefag og flyfag har henholdsvis 24, 31 og 35 prosent av søkerne fått tilbud om plass på programområdet. Dette er programområder som hvert år har betraktelig flere søkere enn antall plasser.

Nedgang til flere studieforberedende programmer

Ettersom det var over 3 000 flere søkere enn i fjor har de fleste utdanningsprogram en økning i søkere. Likevel er det nedgang i søkertallene til tre av fem studieforberedende programmer. Medier og kommunikasjon, kunst, design og arkitektur og musikk, dans og drama har alle rundt 100 færre søkere enn i fjor. For de to førstnevnte fortsetter dette nedgangen fra i fjor. 

Derimot øker antall søkere til idrettsfag for tredje året på rad, med 293 flere søkere sammenlignet med i fjor.

Studiespesialisering har klart flest søkere. Antall søkere til dette utdanningsprogrammet har økt de siste to årene, etter mange år med nedgang. 

Flere søker yrkesfag enn studieforberedende

Totalt er det 5 000 flere søkere til de yrkesfaglige utdanningsprogrammene på vg1 enn til de studieforberedende. Helse- og oppvekstfag er det yrkesfaglige utdanningsprogrammet med flest søkere til vg1 og vg2, og har i år økt antall søkere etter mange år med nedgang. Teknologi- og industrifag har nest flest søkere. 

Teknologi- og industrifag er det yrkesfaglige utdanningsprogrammet med størst økning i antall søkere, med 942 flere søkere på vg1 sammenlignet med i 2023. Det er også økning i de fleste andre utdanningsprogrammene, bortsett fra bygg- og anleggsteknikk og informasjonsteknologi og medieproduksjon. På vg1 har de henholdsvis 170 og 142 færre søkere i år enn i fjor.

Fremdeles flere utdanningsprogram som er gutte- eller jentedominerte 

Som før er det store forskjeller i søkemønsteret til gutter og jenter. De tradisjonelt guttedominerte programmene fortsetter å være det. Gutter dominerer i svært stor grad blant søkere til bygg- og anleggsteknikk, elektro og datateknologi, teknologi- og industrifag og informasjonsteknologi og medieproduksjon. Etter flere år med gradvis økning i andelen jenter på bygg- og anleggsteknikk og teknologi- og industrifag, har denne trenden snudd for begge disse utdanningsprogrammene i år.

Det er stor overvekt av jenter som søker frisør, blomster, interiør og eksponeringsdesign med 92 prosent kvinnelige søkere. I helse- og oppvekstfag er kvinneandelen 87 prosent, og denne har økt over flere år. Andelen jenter er også høy i kunst, design og arkitektur, på 82 prosent.  

Om statistikken