Økt timefravær i videregående

Elever som slutter i løpet av skoleåret

Andelen som slutter er på nivå med årene før

3,6 prosent av alle elever i videregående opplæring sluttet i løpet av skoleåret 2023–24. Selv om det er flere som slutter så er det også flere elever i årskullene, noe som holder andelen stabil.

Elevene som sluttet i løpet av skoleåret 2023–24 hadde høyere fravær både i antall dager og timer sammenlignet med en typisk elev. Medianfraværet for denne gruppen var 15 dager og 46 timer på vitnemålet for skoleåret 2022–23.

Om statistikken for elever som slutter i løpet av skoleåret

Flest elever slutter på yrkesfag

Det er betraktelig flere elever som slutter på yrkesfaglige utdanningsprogrammer enn på studieforberedende utdanningsprogrammer. Totalt slutter 6,3 prosent på yrkesfag og 2 prosent på studieforberedende i løpet av året. Dette er en nedgang på 0,1 prosentpoeng fra 2022–23 for studieforberedende, men en økning på 0,1 prosentpoeng for yrkesfag.

 

Færrest slutter på idrettsfag

Under én prosent av elevene på idrettsfag slutter i løpet av året. I motsatt ende av skalaen finner vi frisør, blomster, interiør og restaurant- og matfag, med henholdsvis 11 og 9 prosent som slutter. Med få unntak er det en lavere andel elever som slutter i de studieforberedende utdanningsprogrammene enn i de yrkesfaglige.

Gutter slutter i større grad enn jenter

Totalt i videregående opplæring er det flere gutter (3,9 prosent) som slutter i løpet av skoleåret enn jenter (3,4 prosent). Innen henholdsvis studieforberedende og yrkesfag, er det imidlertid ikke store forskjeller. Grunnen til at det likevel er forskjell totalt sett, er at gutter i større grad går på yrkesfag hvor andelen som slutter er høyere enn på studieforberedende.

I yrkesfaglige utdanningsprogrammer er det en høyere andel jenter enn gutter som slutter totalt og på hvert enkelt trinn. I utdanningsprogrammer med stor overvekt av gutter slutter jenter i større grad enn gutter. Tilsvarende slutter gutter i større grad enn jenter i utdanningsprogrammer med stor overvekt av jenter.

Oslo har lavest andel som slutter

Flest slutter i Finnmark, der andelen som sluttet i løpet av skoleåret er på 5,6 prosent. Færrest slutter i Oslo, med 2,6 prosent. Til tross for å ha blant de laveste andelene elever som slutter på hvert trinn totalt, har Oslo den høyeste andelen elever som slutter på yrkesfag. Oslo har få elever på yrkesfag sammenliknet med studieforberedende, og svært få elever slutter på studieforberedende. Det gjør at Oslo har klart færrest elever som slutter totalt sett.