Tavla er vår elektroniske løsning for tilskudd, prosjektmidler, egenvurdering og tilsyn.
Søk om endring i driften av en privatskole
Fristen for å søke om endring ved eksisterende skole er 1. februar.
Før du søker
Du kan søke om følgende endringer:
- elevtall og/eller trinn
- programområde/utdanningsprogram
- grunnlag
- læreplaner
- tilleggsvirksomhet etter økonomiforskrift til privatskoleloven § 7-1 jf. privatskoleloven § 2-2
- dispensasjoner fra loven, for eksempel søknad om tidsbegrenset unntak om å ta høyere skolepenger
- flytting til ny kommune/fylkeskommune
- endring av organisasjonsform
Vi gjør oppmerksom på at søknad om flytting av en skole fra en kommune/fylkeskommune til en annen regnes som søknad om ny skole.
Dersom skolen skal flytte innad i kommunen/fylkeskommunen, trenger ikke skolen søke Utdanningsdirektoratet om dette. Skolen må få godkjent de nye lokalene av Statsforvalteren før lokalene tas i bruk.
I påvente av Stortingets forventede lovbehandling våren 2024, har Kunnskapsdepartementet instruert Utdanningsdirektoratet om å stille i bero behandlingen av søknader om fisjon av private grunnskoler som har både barne- og ungdomstrinn. Instruksen omfatter også søknader om godkjenning av nye skoler organisert i ulike rettssubjekter som reelt sett fremstår som én kombinert barne- og ungdomsskole.
Hele instruksen fra KD, datert 6. oktober 2023, kan leses her Behandling av søknader om fisjon av kombinerte barne- og ungdomsskoler godkjent etter privatskolelova.pdf
Slik søker du
Endring av elevtall
Dersom elevtallsendringen medfører endring av skolens tilbud (f.eks. utvidelse med utdanningsprogram eller programområder), må skolen ha klar en redegjørelse for endringen.
Med mindre du søker om endring av læreplaner, eller dispensasjon som ikke innebærer endringer i skolens økonomiske forhold, må du laste opp et realistisk budsjett som viser hvordan driften skal finansieres, og hvilke kostnader skolen har første hele driftsår og ved fullt utbygd skole.
Se veiledning til utfylling av budsjett for skoler med budsjettmal.
I søknaden må du oppgi om skolen skal drive internat, skolefritidsordning (SFO), utleie av tjenesteboder ved internatet og/eller tilrettelegging i forbindelse med godkjente samarbeidsprosjekter med utenlandske skoler. Slik virksomhet anses ikke som en del av skolevirksomheten, men skolen må ikke søke særskilt om unntak. Dersom du krysser av for at skolen skal drive slik virksomhet, må du laste opp fullstendige, realistiske og separate budsjett for denne driften.
Endring av tilbud
Dersom skolen søker om en ny læreplan eller endring i eksisterende læreplan, må denne legges ved søknaden. Endringer skal merkes tydelig.
Dersom skolen ønsker å bli godkjent på et nytt grunnlag, må skolen redegjøre for dette. For skoler som ikke oppfyller kravet om at virksomheten skal drives på særskilt grunnlag, jf. friskolelovens § 2-1 femte ledd, kan kun nødvendige driftsendringer godkjennes, det vil si endringer i læreplanen som følge av endringer i den offentlige læreplanen eller i strukturen for den offentlige 13-årige grunnopplæringen.
Skolens læreplaner må være godkjent av Utdanningsdirektoratet. Skolen kan velge mellom følgende alternativer:
- Kunnskapsløftets læreplan
Å velge dette alternativet innebærer at skolen skal følge Kunnskapsløftets læreplaner fullt ut uten endringer. Dette alternativet gjelder kun for grunnlag d (særskilt tilrettelagt videregående opplæring i kombinasjon med toppidrett – dersom skolen bruker programfaget toppidrett 1,2 og 3), e (norsk grunnskoleopplæring i utlandet), f (særskilt tilrettelagt opplæring for funksjonshemmede), g (videregående opplæring i små og verneverdige håndverksfag) og h (videregående opplæring i yrkesfaglige utdanningsprogram).
- Kunnskapsløftets læreplan med egne alternative tillegg og/eller alternativ fag- og timefordeling
Dette alternativet er mest aktuelt for grunnlag a (livssynsskoler), d (særskilt tilrettelagt videregående opplæring i kombinasjon med toppidrett - dersom skolen bruker egne læreplaner) og i (særskilt profil). Skoler som velger dette alternativet, må laste opp læreplanen med endringene/tilleggene tydelig markert. Dersom de alternative tilleggene/ fag- og timefordelingen tidligere er godkjent av Utdanningsdirektoratet, må skolen oppgi hvem som har fått godkjenningen og når godkjenningen ble gitt.
- Alternativ læreplan
Dette alternativet er mest aktuelt for grunnlag b (anerkjent pedagogisk retning) og i (særskilt profil). Skoler som velger dette alternativet, må laste opp læreplanen i sin helhet. Dersom den alternative læreplanen tidligere er godkjent av Utdanningsdirektoratet, må skolen oppgi hvem som har fått godkjenningen og når godkjenningen ble gitt.
Du vil motta en e-post etter at skolens søknad er mottatt. Dersom det er dokumentasjon som mangler for å kunne vurdere søknaden, vil du få brev om dette så snart som mulig.
Skolens vertskommune/fylkeskommune vil bli gitt anledning til å uttale seg i saken dersom du søker om utvidelse av elevtall eller nye utdanningsprogram. Skolen vil få kopi av brevet. De fleste kommuner/fylkeskommuner vil ha gitt uttalelse i saken innen tre måneder.
Gjennom våren vurderer vi de ulike delene av skolens søknad i direktoratet. Dersom det er behov for endringer eller suppleringer vil du motta brev om dette. Når endringer/suppleringer er sendt tilbake til Utdanningsdirektoratet, vurderer vi den nye informasjonen fortløpende.
Før oppstart av endring
Dersom du har fått godkjent utvidet elevtall, må du undersøke om skolens godkjenning fra statsforvalteren fortsatt gjelder.
Du kan lese mer om kravene som stilles til skolens lokaler her.