Vg1 helse- og oppvekstfag (HSF01‑03)
Grunnleggende ferdigheter
Muntlige ferdigheter
Muntlige ferdigheter i vg1 helse- og oppvekstfag innebærer å kunne kommunisere forståelig med kolleger og med mennesker fra ulike kulturer og i ulike livssituasjoner. Det innebærer også å tilpasse språket sitt til mottaker, innhold og formål og å lytte til og vise respekt for den man snakker med. Videre innebærer det å kunne bruke relevante faguttrykk og uttrykke egne observasjoner på en systematisk måte.
Å kunne skrive
Å kunne skrive i vg1 helse- og oppvekstfag innebærer å kunne ytre seg forståelig om helse- og oppvekstrelaterte temaer. Det handler også om å bruke et presist fagspråk og tilpasse tekster til ulike formål, mottakere og medier. Videre handler det om å planlegge og dokumentere faglige aktiviteter og om å bruke og kombinere ulike uttrykksformer som tekst, bilde og symbol på en formålstjenlig måte.
Å kunne lese
Å kunne lese i vg1 helse- og oppvekstfag innebærer å kunne tilegne seg ny kunnskap og innsikt. Videre innebærer det å finne fram til relevant informasjon, forstå faguttrykk og vurdere innholdet i tekster ut fra fagkunnskap og å forstå det man leser i faglitteratur, statistikk, lovtekster og planer.
Å kunne regne
Å kunne regne i vg1 helse- og oppvekstfag innebærer å kunne resonnere, bruke regneverktøy og gjøre økonomiske beregninger, videre å hente informasjon fra tabeller, statistikk og diagrammer. Det innebærer også å bruke ulike regnearter og måleenheter i arbeidet med helse, ernæring og kosthold.
Digitale ferdigheter
Digitale ferdigheter i vg1 helse- og oppvekstfag innebærer å kunne bruke digitale ressurser på en formålstjenlig og forsvarlig måte. Det betyr å være kreativ i bruken av digitale ressurser i kommunikasjon og samhandling med andre og videre kunne vurdere informasjon fra digitale kilder kritisk, bruke nettvett og utvikle digital dømmekraft.