Læreplan i antikkens språk og kultur - programfag i utdanningsprogram for studiespesialisering (ASK1-02)
Utgått
Formål
Latin er Norges eldste skolefag. Ingen andre språk har hatt en slik stor og langvarig betydning i vår del av verden som gresk og latin. Antikkens kultur har også virket inspirerende på mange kulturer gjennom flere tusen år og på ulike områder. I dag lever antikken både gjennom materielle vitnesbyrd som bygningskunst, kunstverk og bruksgjenstander og gjennom tro og tenkning som mytologi, religion og filosofi. Grunnlaget for naturvitenskapene og matematikk ble lagt i antikken, mens litterære sjangere som epos, lyrikk, tragedie, satire og andre ble utviklet i samme periode. Samtidig verdsatte man evnen til å uttrykke seg muntlig, ikke minst gjennom talekunsten – retorikken - som ble utviklet til et høyt nivå. Programfaget Antikkens språk og kultur skal være en inngangsport til denne rike språklige og kulturelle arven.
I antikken ble grunnlaget lagt for rettsvesen, politiske institusjoner og den kristne kirken. Ord som politikk, demokrati, sivilisasjon, kultur og mobil kommer av latin eller gresk. Programfaget skal bidra til å gi en forståelse av hvordan mennesker levde, tenkte og arbeidet i antikken, hvordan de uttrykte seg skriftlig og muntlig og hvordan de organiserte samfunnet. Programfaget skal gi mulighet til å lese tekster som er sentrale for vestlig og kristen kultur. På den måten kan antikkens språk og kultur bidra til å se dagens samfunn og språk i et videre perspektiv og gi den enkelte grunnlag for å forstå og ta del i den offentlige samfunnsdebatten.
Ord og ordelementer fra latin og gresk er til alle tider blitt lånt inn i moderne språk, både til det daglige ordforrådet og i vitenskapelig, kulturell og teknologisk fagterminologi. Det grammatiske systemet som ble utviklet i disse språkene, brukes i opplæring i moderne språk. Kompetanse i latin eller gresk kan derfor gi økt generell språkforståelse og et godt grunnlag for å lære andre språk som engelsk, spansk, italiensk og fransk. De klassiske språkene gresk og latin har stor overføringsverdi også til andre fagområder som historie, teologi, realfag og juridiske og samfunnsvitenskapelige fag. Opplæringen skal oppøve til bevisst og selvstendig kritisk tenking i møte med ulike typer av kilder.
Verken latin eller gammelgresk er morsmål for noen i dag. Opplæringen kan allikevel tilrettelegges praktisk. Antikkens språk og kultur kan bidra til utvikling av en bredt anvendbar kunnskap og gi personlig glede. Samtidig skal programfaget gjøre det mulig for den enkelte å tilegne seg en tradisjonsrik kompetanse - klassisk dannelse - som grunnlag for livslang læring i studier, forskning, yrkesliv og fritid.
1 av 10