Læreplan i industriell matproduksjon Vg3 / opplæring i bedrift (IMP3-01)
Utgått
Det gis ikke lenger opplæring etter læreplanen, men det kan være mulig å ta eksamen som privatist. Se informasjon om siste eksamen på fagkodene som er knyttet til læreplanen.
Etter Vg3
Råvarer, produksjon og kvalitet
- planlegge, gjennomføre, vurdere og dokumentere produksjon av ulike typer mat- og drikkevarer
- praktisere god personlig hygiene og produksjons- og næringsmiddelhygiene i henhold til gjeldende regelverk
- utføre mottakskontroll, lagre og behandle råvarer i henhold til gjeldende regelverk
- følge flytskjema for produksjonsprosessen
- bruke hjelpe- og tilsetningsstoffer i henhold til gjeldende regelverk
- drøfte hvordan råvarer, tilsetningsstoffer og produksjonsmetoder påvirker produktets næringsinnhold
- gjøre rede for endringer i produkter i ulike stadier i produksjonsprosessen
- gjøre rede for hovedtrekkene ved produksjonsplanleggingen
- utføre nødvendige beregninger knyttet til resepter, produkter og drift
- delta i bekjempelse av insekter og andre skadedyr og følge rutiner på området
- utføre kvalitetskontroll i produksjonsprosessen, påvise og behandle avvik i henhold til kvalitetsstyringssystemet
- registrere driftsdata og rapportere disse
- velge og kontrollere emballasje i henhold til gjeldende regelverk
- forklare og følge prinsippene for merking og sporing av matprodukter
- utføre relevant prøve- og analysearbeid
Maskiner og utstyr
- bruke automatiserte styringssystemer
- forklare maskinenes virkemåter
- foreta klargjøring og omstilling av maskiner og utstyr
- utføre start- og stopprosedyrer
- bruke måle-, styrings- og reguleringsutstyr
- identifisere og rette driftsforstyrrelser
- sikre god produksjonsflyt gjennom samarbeid med aktuelle støttefunksjoner i bedriften
- foreta forebyggende vedlikehold og enklere reparasjoner
- medvirke til utvikling av produksjonsprosessen
- bruke digitalt verktøy i produksjon og drift
Bransje, bedrift og miljø
- drøfte bransjens rammebetingelser og betydning nasjonalt og internasjonalt
- gjøre rede for bedriftens organisering, forretningsidé, opprinnelse, utvikling og plass i lokalsamfunnet
- drøfte hvilke faktorer som kan påvirke økonomiske resultater
- drøfte sammenhenger mellom produktivitet, kvalitet og internt arbeidsmiljø
- følge gjeldende regelverk for helse, miljø og sikkerhet
- utføre arbeidet i tråd med ergonomiske prinsipper
- gjøre rede for tilsynsmyndighetenes oppgaver og virkeområder i bedriften
- praktisere avfallshåndtering etter gjeldende regelverk
- gjøre rede for innholdet i relevant nasjonalt og internasjonalt regelverk om forbrukernes rettigheter og plikter, herunder regler om klageadgang
- gjøre rede for forbrukerkrav til produktmerking og matvaretrygghet og gjeldende regelverk om dette
6 av 7