Læreplan i kjøttskjærerfaget Vg3 / opplæring i bedrift (KSK3-01)

Utgått


Det gis ikke lenger opplæring etter læreplanen, men det kan være mulig å ta eksamen som privatist. Se informasjon om siste eksamen på fagkodene som er knyttet til læreplanen.

Mer om gyldighet og innføring av ny læreplan

Etter Vg3

Råvarer og produksjon

Mål for opplæringen er at eleven skal kunne
  • planlegge, gjennomføre, vurdere og dokumentere nedskjæring og videreforedling av ulike typer slakt
  • gjennomføre mottakskontroll av slakt etter gjeldende spesifikasjoner
  • vurdere slakt og angi bruksområder ut fra kvalitetsklasser og fettgrupper
  • forklare klassifiseringens betydning for prisfastsettelse av helt slakt og for rasjonell kjøttomsetning
  • behandle råvarer med avvikende kvalitet ut fra gjeldende regelverk
  • gjøre rede for kjøttkontrollens ulike stempler og forklare slaktets bruksområde
  • gjøre rede for slaktets oppbygning og hvordan bein, muskler, sener og fett er fordelt
  • gjøre rede for kjøttets modnings- og mørningsprosesser
  • slipe og vedlikeholde kniver og annet relevant verktøy
  • vise godt håndlag ved føring av kniv og andre redskaper
  • ivareta krav til hygiene, produktivitet og kvalitet i arbeidet
  • skjære ned, stykke, utbeine, tilskjære, pusse og sortere slaktet etter gjeldende spesifikasjoner
  • forklare den økonomiske og produksjonsmessige betydningen av standardisering
  • analysere og korrigere produksjonskjøttet til gitte standarder
  • velge emballasje, pakkemetode og merking i henhold til gjeldende regelverk
  • følge gjeldende krav til sporing og merking

Hygiene og kvalitetsstyring

Mål for opplæringen er at eleven skal kunne
  • følge kvalitetsstyringssystemer og iverksette korrigerende tiltak
  • følge gjeldende regelverk og rutiner for hygienesoner, persontrafikk og vareflyt
  • praktisere god personlig hygiene og produksjons- og næringsmiddelhygiene i henhold til gjeldende regelverk og kvalitetsstyringssystemer
  • følge rutiner for renhold, renholdskontroller og forebyggende vedlikehold av lokaler, maskiner og utstyr og gjøre rede for konsekvenser ved avvik
  • skille mellom rene og urene arbeidsoperasjoner, foreta rutinemessig sterilisering av kniv og annet utstyr som berører rent kjøtt ved endring fra uren til ren arbeidsoperasjon
  • følge fastsatte rutiner i forbindelse med håndtering av særskilt risikofylt materiale
  • foreta nødvendige korrigerende tiltak under skjæreprosessen og hindre spredning av forurenset kjøtt og smittefarlig materiale
  • utføre arbeidet slik at minst mulig organisk materiale slippes ut i det ytre miljøet
  • delta i arbeid med å bekjempe insekter og andre skadedyr og følge rutinene på området

Bransje, bedrift og miljø

Mål for opplæringen er at eleven skal kunne
  • drøfte sammenhenger mellom produktivitet, kvalitet og internt arbeidsmiljø
  • drøfte bransjens rammebetingelser og bedriftens plass i samfunnet
  • gjøre rede for innholdet i relevant nasjonalt og internasjonalt regelverk om forbrukernes rettigheter og plikter, herunder regler om klageadgang
  • gjøre rede for forbrukerkrav til produktmerking og matvaretrygghet og gjeldende regelverk for dette
  • forklare hvordan ulike sesongvariasjoner påvirker råstofftilgangen og produktetterspørselen
  • gjøre rede for industri-, storkjøkken- og forbrukermarkedets behov for ulike produkter og tjenester
  • gjennomføre registreringer, forklare og analysere nøkkeltall og anvende nøkkeltall for optimal nedskjæring
  • beregne utbytteprosenten og verdien av de enkelte delene av slaktet
  • drøfte forholdet mellom markedets behov og en optimal skjæreøkonomi
  • drive profesjonell kundebehandling
  • gjøre rede for tilsynsmyndighetenes oppgaver og virkeområder i bedriften
  • følge gjeldende regelverk for helse, miljø og sikkerhet og bruke verneutstyr
  • utføre arbeidet i tråd med ergonomiske prinsipper

Side 6 Av 7

Fant du det du lette etter?

0/250
0/250

Tusen takk for hjelpen!