Vg3 landbruk (LBR03‑03)
Grunnleggende ferdigheter
Muntlige ferdigheter
Muntlige ferdigheter i vg3 landbruk innebærer å begrunne valg og å presentere produksjonsmåter, tjenester og produkter for kunder og myndigheter. Det innebærer også å lytte til instruksjoner som blir gitt, delta i diskusjoner som omhandler faget, beskrive arbeidsoppgaver og instruere andre. Videre innebærer det å begrunne egne standpunkter og å bruke fagspråk i drøfting og refleksjon over faglige emner.
Å kunne skrive
Å kunne skrive i vg3 landbruk innebærer å presentere og dokumentere aktiviteter, prosesser, produkter og tjenester, og å utforme tekster tilpasset mottaker og formål. Det innebærer også å dokumentere i henhold til internkontrollsystemer og kvalitetssystemer for en produksjon eller en tjeneste. Videre innebærer det å utforske og reflektere over faglige emner og problemstillinger og bruke kilder på en kritisk måte som lar seg etterprøve.
Å kunne lese
Å kunne lese i vg3 landbruk innebærer å forstå arbeidsinstrukser, følge opp planer, anvende bruksanvisninger og håndbøker og manualer for teknisk utstyr og holde seg oppdatert i faget gjennom faglitteratur. Videre innebærer det å orientere seg i regelverk og kvalitetskriterier. Å kunne lese innebærer også å finne og vurdere faglig informasjon for å holde seg oppdatert om landbruksrelaterte temaer innenfor bærekraft og teknologi og om utviklingen av rammebetingelser for landbruk.
Å kunne regne
Å kunne regne i vg3 landbruk innebærer å bruke tall og beregninger i planlegging, gjennomføring, dokumentasjon og analyse av ulike typer produksjoner og tjenester. Det innebærer også å utarbeide og forstå tabeller, diagrammer, enkel statistikk og enkle budsjett- og regnskapsoppstillinger. Å kunne regne innebærer å gjøre overslag over medgåtte innsatsfaktorer og sammenligne forbrukt volum eller vekt med planer.
Digitale ferdigheter
Digitale ferdigheter i vg3 landbruk innebærer å bruke digitalt produksjonsutstyr. Det innebærer også å navigere på digitale flater og å tilegne seg, behandle, tolke og vurdere informasjon fra digitale kilder. Videre innebærer digitale ferdigheter å tilføre nødvendig rådata til digitale ressurser, å ha kunnskap om dataflyt og digital samhandling i landbruket, å kommunisere og samhandle via digitale løsninger, å formidle og presentere produkter og tjenester og å skaffe til veie relevant informasjon for å planlegge, dokumentere og optimalisere produksjon. Det innebærer også å utvikle etisk bevissthet og å vise digital dømmekraft.