Vg1 restaurant- og matfag (RMF01‑03)
Fagenes relevans og sentrale verdier
Vg1 restaurant- og matfag handler om å forstå mat og drikke som kulturbærere og er viktig for identiteten til den enkelte. Programfagene gir elevene grunnleggende kunnskap om ulike produksjonsmetoder, om mattrygghet og om salg av varer og tjenester i tråd med kundenes behov. Programfagene skal være med på å utvikle selvstendige og omstillingsdyktige fagarbeidere og dekke det framtidige behovet for arbeidskraft i restaurant- og matbransjen.
Alle fag skal bidra til å realisere verdigrunnlaget for opplæringen. Vg1 restaurant- og matfag skal støtte og medvirke til sosial læring og utvikling hos elevene. Gjennom kritisk tenkning, medvirkning og praktiske arbeidsoppgaver skal programfagene gi elevene bedre innsikt i norsk, samisk og internasjonal matkultur. Programfagene skal også gi kunnskap om at menneskers levemåte påvirker naturen, klimaet og samfunnet, og at profesjonell matproduksjon setter spor etter seg både i samfunnet og i enkeltmenneskene. Vg1 restaurant- og matfag skal bidra til å gi kunnskap om hvordan partene i arbeidslivet samarbeider for å utvikle et bedre arbeidsliv.