Metodehåndbok for tilsyn
5.3 Når vi må innhente mer informasjon
Når vi har behov for mer informasjon, må vi bruke tilsynshjemmelen i de relevante lovene og kommuneloven § 30-3 for å få saken opplyst så godt som mulig.
Vi kan bruke kommuneloven § 30-3 som grunnlag for å:
- invitere kommunen til et møte
- innhente en skriftlig redegjørelse
- be kommunen svare på en egenvurdering
- be kommunen opplyse om de har avdekket brudd på regelverket, og i så fall hvordan de har planlagt å rette opp
Formålet er å skaffe oss mer informasjon der vi har fått kjennskap til en alvorlige enkelthendelse eller annen informasjon om mulige brudd på regelverket.
Basert på informasjon fra kommunen, må vi vurdere om og hvordan vi skal følge opp:
- Vi vurderer at vi har nok informasjon til å konkludere med brudd på regelverket, i så fall varsler vi pålegg om å rette.
- Vi avslutter tilsynet med et eget brev, hvis vi finner det sannsynliggjort at kommunen har endret praksis i samsvar med regelverket.
- Vi veileder kommunen om regelverket.
- Vi innhenter mer informasjon ved å gjennomføre intervju.
I noen tilfeller bestemmer vi allerede ved risikovurderingen at vi skal planlegge og gjennomføre intervjuer og andre stedlige undersøkelser for å skaffe oss mest mulig riktig bilde av praksis.
Veiledning som virkemiddel
Virkemidlene tilsyn og veiledning har de samme målene om at kommunene skal følge regelverket. Veiledning kan være hensiktsmessig i enkelte situasjoner, og vil være avhengig av utfordringene den enkelte kommunen har. Hvis kommunen ønsker å rette opp et brudd på regelverket, men ikke har tilstrekkelig regelverksforståelse, kan veiledning om regelverket være et mer egnet virkemiddel enn tilsyn. Andre ganger er tilsyn mest effektivt for å oppnå formålet om at reglene blir fulgt.
Les mer i artikkelen Andre oppgaver hos statsforvalteren.
Veiledning i kombinasjon med tilsyn
Vi bør veilede om regelverket samtidig som vi gjennomfører tilsyn, for å øke den samlede effekten av tilsynet. Veiledning om regelverket kan være aktuelt på ulike steg i tilsynsprosessen. Vi kan ikke veilede kommunen i hva de konkret må gjøre for å oppfylle regelverket. For ikke å utfordre det kommunale selvstyre er det viktig at statsforvalteren er tydelig på hva som er veiledning og hva som er tilsyn.
Kombinasjon av tilsynsaktiviteter
Hvis det er nødvendig, kan vi kombinere to eller flere tilsynsaktiviteter. Vi kan for eksempel be kommunen om en redegjørelse eller egenvurdering i forkant av et møte.
Hvis det underveis i tilsynsprosessen viser seg at måten vi har valgt å innhente informasjon på likevel ikke er den mest egnede for å for å opplyse saken, må vi vurdere andre tilsynsaktiviteter. Det må vi formidle og begrunne til kommunen på en betryggende måte.