Informasjonsplikten
Kommuner og fylkeskommuner har en plikt til å informere elever og foreldre. I praksis er det skolen som oppfyller informasjonsplikten.
Informasjonsplikten er regulert i opplæringsloven § 10-8.
For at elever skal kunne benytte seg av rettighetene sine i opplæringsloven, må de være informert og kjenne til rettighetene. At skolen informerer elever og foreldre bidrar derfor til at intensjonene bak rettighetene i loven blir oppfylt. For at elevene skal være kjent med pliktene sine, er det viktig at skolen også informerer om disse.
Hvilken informasjon skal skolen gi?
Skolen skal gi elever og foreldre den informasjonen «de har bruk for». Dette innebærer at skolen skal gi både generell informasjon til alle elever og foreldre, og spesifikk informasjon til elever og foreldre i konkrete saker.
Generell informasjon
Skolen skal blant annet gi informasjon og veiledning om relevante regler, særlig om rettigheter og plikter. Eksempler på dette er rett til opplæring i og på samisk og andre språkrettigheter, individuelt tilrettelagt opplæring, skolemiljø, skoleregler, plikt til å være aktivt med i opplæringen, rett til fritak fra aktiviteter, informasjon om hva det vil innebære for eleven å velge vurdering med eller uten karakter, osv. Informasjonen skal sikre at elevene og foreldrene får nok informasjon til å vurdere om rettighetene til elevene er oppfylt.
Skolen skal også gi informasjon om blant annet opplæringen, skolemiljøet, rutiner og daglig arbeid, og annen informasjon som er nødvendig for å gi god innsikt og grunnlag for aktiv deltagelse fra foreldrenes side.
Elevråd og andre brukerorganer må blant annet få informasjon om alt som er viktig for skolemiljøet.
Spesifikk informasjon
I konkrete saker skal skolen gi spesifikk informasjon om saken og situasjonen, hvilken informasjon de voksne har og fra hvem, hvilke avgjørelser som skal tas, hvilke valg og konsekvenser disse valgene kan få, og hva som vil skje etterpå.
Skolen skal legge til rette for at eleven skal få uttale seg fritt, og skolen skal skape trygghet for eleven i situasjonen.
Rett til medvirkning, selvråderett og skolens plikt til samarbeid med foreldrene
Informasjonsplikten må ses i sammenheng med elevens rett til å bli hørt og elevens rett til medvirkning. Det er en forutsetning for at eleven skal kunne ytre seg fritt at eleven får tilstrekkelig informasjon om situasjonen eller saken. Dette gjelder både for elevers rett til å bli hørt i saker som gjelder hele skolen eller grupper av elever (systemnivå), og for enkeltelevers rett til å bli hørt i enkeltsaker. Det er ikke nødvendig å innhente samtykke fra foreldrene for å snakke med eleven. Retten eleven har til medvirkning gjelder uavhengig av foreldrene. Se i forarbeid til opplæringsloven § 10-2.
Informasjonsplikten må også ses i sammenheng med skolens plikt til å samarbeid med foreldrene. Plikten skolen har til å samarbeide med foreldrene står i opplæringsloven § 10-3. Tilgjengelig og god informasjon er særlig viktig for å skape et godt samarbeid mellom skolen og foreldrene. Plikten skolen har til å samarbeide med foreldrene faller bort når eleven har fylt 18 år. Skolen bør likevel legge til rette for samarbeid med foreldrene også når eleven har fylt 18 år, dersom eleven ønsker det. Se i forarbeid til § 10-3.
Elever som har fylt 15 år tar selv stilling til spørsmål knyttet til opplæringen. Dette kalles selvråderetten og er regulert i § 24-5. Samarbeidsplikten skolen har med foreldrene må ses i sammenheng med dette. Plikten skolen har til å samarbeide med foreldrene gjelder med mindre den kommer i konflikt med reglene om selvråderett for eleven.
Når skal informasjonen gis?
Opplæringsloven sier ikke noe om når informasjonen skal gis. Informasjonen må likevel gis slik at formålet med plikten blir oppfylt. Det er et krav om at skolen aktivt og kontinuerlig skal informere. Skolen skal holde løpende kontakt med foreldrene gjennom opplæringsåret, og informasjon skal gis uten ugrunnet opphold.
Hvordan skal informasjonen gis?
Opplæringsloven har ikke regler om hvordan selve informasjonen skal gis og i hvilken form den skal gis. Skolen kan for eksempel gi informasjon på foreldremøter, i klassen, på skolens nettsider, gjennom læringsplattformer eller e-post. Skolen må finne egnede måter å informere på, som sikrer at formålet med plikten blir oppfylt. Skolene kan ikke basere seg på at barn videreformidler informasjonen de får til foreldrene sine. Dersom informasjon blir sendt med elevene eller elevene blir bedt om å informere foreldrene, må skolen forsikre seg om at informasjonen har blitt videreformidlet til foreldrene.
Ut fra formålet med informasjonsplikten er det viktig at informasjonen blir gjort tilgjengelig for alle som skal få den. Dette innebærer blant annet at informasjonen gis på en forståelig og tilpasset måte, og at skolen må vurdere om informasjonen må oversettes og om det er nødvendig med tolk.