Rundskriv om fraværsgrensen
6. Hva må skolen gjøre?
6.1 Elev og foreldre må varsles
En elev kan ikke miste halvårsvurdering med karakter eller standpunktkarakter i et fag uten å ha blitt varslet i forkant. Hvis skolen ikke varsler, skal eleven få karakter.
Eleven og foreldre skal varsles skriftlig dersom det er tvil om han eller hun kan få halvårsvurdering med karakter eller standpunktkarakter i ett eller flere fag. Det følger av opplæringsforskriften § 9-7. Etter at en elev har fylt 18 år, skal ikke foreldrene varsles. Hensikten med varselet er at eleven fortsatt skal ha mulighet å få halvårsvurdering med karakterer eller standpunktkarakter i faget.
Varslet skal gis «straks». Det vil si at når det er fare for at eleven kan overskride fraværsgrensen, skal det varsles. Dersom eleven står i fare for å miste halvårsvurdering med karakter eller standpunktkarakterer i flere fag, må skolen varsle en gang for hvert fag. Selv om faget har flere karakterer, som norsk, trenger ikke skolen å varsle for hver karakter. Selv om det ble varslet i forbindelse med halvårskarakteren, må det varsles på nytt i forbindelse med standpunktkarakteren.
6.2 Enkeltvedtak og klagerett
Å ikke gi standpunktkarakter i et fag er et enkeltvedtak, som rektor har ansvar for å fatte, jf. opplæringsforskriften § 9-16. Enkeltvedtaket bør ikke fattes før eleven har fått anledning til å fremlegge aktuell dokumentasjon.
Det er klagerett på vedtak om å ikke sette standpunktkarakter, jf. forskriften § 10-5. Fristen for å klage er 10 dager jf. § 10-2. Det vil ikke være et enkeltvedtak dersom eleven ikke får halvårsvurdering med karakter.
Elevene skal i utgangspunktet meldes opp til eksamen. En elev som har vært oppe til eksamen i et fag der han eller hun ikke får standpunktkarakter, får eksamen annullert. Det følger av forskriftens § 9-41. Hvis klageretten er utløpt før eksamen og eleven ikke har klaget, bør eleven ikke meldes opp til eksamen.
6.3 Manglende karakter føres på kompetansebeviset
Hvis en elev etter å ha blitt varslet ikke får karakter i et fag, skal det føres på kompetansebeviset.
Overtrådt fraværsgrense skal føres med IV, etterfulgt at FAM51 Overskredet fraværsgrense. I feltet for bruksområde skal skolene skrive: Brukes for de elever som har overskredet fraværsgrensen i faget, jf. forskriften § 9-8.
Vi gjør oppmerksom på at skoleeier skal ha et forsvarlig system for registrering av fravær, jf. opplæringsforskriften § 9-9. Det følger også av denne bestemmelsen at fravær skal dokumenteres hvert halvår.
Systemet må ivareta skolens plikter ifm. fraværsgrensen og føring av fravær på vitnemål. Systemet må derfor kunne håndtere både fravær i dager/timer som skal føres på vitnemålet, og fravær i timer i enkeltfag.
6.4 Skoleregler
Alle skoler skal ha skoleregler. Det skal inneholde regler om hvordan elevene skal ha det, hva elevene kan og ikke kan gjøre på skolen, og hva som skjer hvis reglene brytes.
Det bør fastsettes tydelige regler for fravær og om fraværet skal føre til nedsatt karakter i orden eller i atferd. Skolereglene kan inneholde sanksjoner mot fravær.