Rundskriv om skolemiljø

8. Klage til Utdanningsdirektoratet

Eleven eller foreldrene kan klage på statsforvalterens enkeltvedtak. De kan velge å la en fullmektig klage på deres vegne. Hvis fullmektigen er en advokat, er det ikke behov for skriftlig fullmakt, men andre fullmektiger må få en skriftlig fullmakt fra eleven eller foreldrene.

Skolen og skoleeier kan ikke klage på statsforvalterens vedtak. Grunnen til dette er styrkeforholdet mellom eleven og skolen og skoleeier. En annen grunn er at saksbehandlingstiden ikke skal bli for lang, og at eleven er avhengig av at skolen setter inn tiltak for å rette opp situasjonen. At skolen ikke har klagerett, gjelder både offentlige og private skoler.

Eleven og foreldrene skal sende klagen til statsforvalteren, som vurderer saken på nytt. Hvis statsforvalteren ikke endrer enkeltvedtaket sitt etter klagen, skal de sende klagen til Utdanningsdirektoratet. Utdanningsdirektoratet skal vurdere på nytt om skolen har gjort det som er rimelig å forvente, og om statsforvalteren har behandlet saken riktig. Utdanningsdirektoratet kan også ilegge skoleeier tvangsmulkt.

Fristen for å klage på statsforvalterens enkeltvedtak er tre uker1 fra eleven og foreldrene mottok enkeltvedtaket. Når eleven og foreldrene klager, må det komme frem hva de klager på, og hvilken endring de ønsker. Klagen bør være begrunnet.2 Klagen bør være skriftlig og statsforvalteren kan eventuelt hjelpe til med å utforme klagen hvis det er behov for det.

Hvis tiltakene som skolen har satt inn ikke fungerer og skolen og skoleeier ikke evaluerer, justerer og setter inn nye tiltak, har eleven og foreldrene mulighet til å melde saken til statsforvalteren på nytt. Det samme gjelder hvis eleven igjen opplever å ikke ha et trygt og godt skolemiljø.