Opplæringslova
§ 13-5 Meldeplikt og dokumentasjon
Ein tilsett som har nytta fysiske inngrep etter § 13-4, skal melde frå om det til rektor. Rektor skal melde frå til foreldra til eleven. Dersom det er nytta fysiske inngrep mot den same eleven fleire gonger, eller inngrepet er særleg alvorleg, skal rektor melde frå til kommunen eller fylkeskommunen.
Skolen skal dokumentere alle fysiske inngrep med ei kort omtale av hendinga, inngrepet som vart gjort, og eleven sitt syn på saka.
Tilføyd ved lov 14 juni 2024 nr. 36.
Forarbeid til loven
Paragrafen er ny og er omtalt i punktene 4.7-4.8 i Prop. 62 L (2023–2024).
Bestemmelsen gjelder i grunnskoler og i videregående skoler, samt for skolefritidsordningen og leksehjelpen, men ikke for lærebedrifter eller i grunnskoleopplæring for voksne.
Første ledd fastsetter hvem som skal få melding om at det er grepet fysisk inn mot en elev. Første ledd første punktum fastslår at en ansatt som har grepet inn fysisk må melde fra om dette til rektor. Første ledd andre punktum fastslår at rektor skal melde fra om inngrepet til elevens foreldre, det vil si den eller de personene som har foreldreansvaret til eleven. Rektor kan delegere oppgaven med å melde fra om inngrep. Dersom foreldrene ikke ønsker melding ved hvert enkelt tilfelle, kan dette avtales mellom skolen og foreldre ved at foreldrene frafaller seg retten til å motta slike meldinger. Foreldre kan når som helst kreve å få informasjon i tråd med sin rett etter bestemmelsen og i kraft av de alminnelige reglene om skolens informasjonsplikt overfor foreldre. Foreldre må klart gi uttrykk for at de ikke ønsker rapportering om hvert enkelt tilfelle og hvilken rapporteringsfrekvens de ønsker seg i stedet. Første ledd tredje punktum fastslår at rektor skal melde fra til kommunen eller fylkeskommunen dersom det er gjort fysiske inngrep mot den samme eleven «fleire gonger», eller dersom inngrepet er «særleg alvorleg». Med «fleire gonger» menes mer enn ett tilfelle med en viss tidsmessig eller tematisk nærhet, typisk innenfor samme skoleår, eller hvis en problematikk ellers er pågående (for eksempel der det gripes inn mot samme elev mot slutten av et skoleår og deretter på nytt i begynnelsen av påfølgende skoleår). Et tilfelle av inngripen på første trinn og deretter på nytt i fjerde trinn for urelaterte forhold vil for eksempel ikke regnes som «fleire gonger». Hva som vil utgjøre et særlig alvorlig tilfelle, vil bero på en konkret vurdering. Relevante momenter i vurderingen er hvor inngripende det fysiske inngrepet var, skadepotensialet i adferden som ble søkt avverget, og elevens reaksjon på inngrepet. Det vises til de alminnelige merknadene til forslaget i punkt 4.8.
Andre ledd fastsetter hva som skal noteres ned når det har vært en situasjon der en ansatt har grepet inn fysisk mot en elev. Dokumentasjonen skal inneholde en kort omtale av hendelsen, hvordan inngrepet ble utført, og hvordan eleven ser på saken. Eleven har ingen plikt til å gi sitt syn på saken, men må få et tilbud om det. Dersom eleven ikke ønsker å gi sitt syn på saken eller på hendelsesforløpet, skal det noteres. Meldingen som er sendt til foreldrene eller rektor kan oppfylle kravene til dokumentasjon dersom den er skriftlig og for øvrig oppfyller kravene i andre ledd. Det vises til de alminnelige merknadene til forslaget i punkt 4.7.