Rammene i regelverket for barnehage- og skoletilbudet under koronapandemien
4. Oversikt over føringer i regelverk og veiledere som skal sikre smittevernfaglig forsvarlig drift av barnehager og skoler
Barnehager, skoler og andre utdanningsinstitusjoner har plikt til å drive smittevernfaglig forsvarlig. Dette følger av covid-19-forskriften § 14 b.
Smittevernveilederne, som er utarbeidet for barnehager og skoler, operasjonaliserer kravene til smittevernfaglig forsvarlig drift i covid-19-forskriften § 14 b. Veilederne gir, gjennom trafikklysmodellen, konkrete anbefalinger om hvordan skolene og barnehagene kan drive smittevernfaglig forsvarlig, basert på ulike smittenivåer i samfunnet. Trafikklysmodellen har derfor ulike tiltaksnivå (grønn, gult og rødt).
Kravene til smittevernfaglig forsvarlig drift vil i perioder med høyt smittetrykk kunne føre til at barnehage- og skoleeier ikke kan oppfylle sine plikter etter barnehageloven, opplæringsloven eller friskoleloven. Samtidig er det viktig å sikre at barn og elever får et tilfredsstillende barnehage- eller skoletilbud så langt det lar seg gjøre uten at det går på bekostning av hensynet til smittevern. Det er derfor åpnet for å gjøre enkelte tilpasninger i tilbudet til barn og elever som er hjemlet i
- midlertidig lov om tilpasninger i barnehageloven opplæringslova og friskolelova for å avhjelpe konsekvenser av utbruddet av covid-19
- midlertidig forskrift om tilpasninger i reglene om barnehager, grunnskoler og videregående opplæring som følge av utbruddet av covid-19.
Vi omtaler dette midlertidige regelverket for opplæringssektoren som den midlertidige loven og den midlertidige forskriften videre i denne veiledningen.
Det er et grunnleggende prinsipp i håndteringen av koronapandemien at barn og unge skal ha så lav tiltaksbyrde som mulig. Det er derfor lagt til grunn at åpne barnehager og skoler vil være det beste for barna. Barnets beste må derfor være et grunnleggende hensyn i vurderingen av tiltak også etter covid-19-forskriften § 14 b.