Læreplan i konditorfaget Vg3 / opplæring i bedrift (KON3-01)

Utgått


Det gis ikke lenger opplæring etter læreplanen, men det kan være mulig å ta eksamen som privatist. Se informasjon om siste eksamen på fagkodene som er knyttet til læreplanen.

Mer om gyldighet og innføring av ny læreplan

Etter Vg3

Råvarer og produksjon

Mål for opplæringen er at eleven skal kunne
  • planlegge, gjennomføre, vurdere og dokumentere produksjon av kaker og konditorvarer
  • velge og bruke relevante håndverktøy, maskiner og utstyr og utføre daglig vedlikehold på disse
  • oppbevare råvarer og ferdige produkter etter gjeldende regelverk
  • bestille, kontrollere og vurdere kvaliteten på råvarer og hjelpe- og tilsetningsstoffer
  • tilpasse produksjonen etter kundens behov og etterspørsel
  • produsere konditorvarer tilpasset personer med allergier og matintoleranse
  • produsere mørdeiger og ulike produkter av mørdeig
  • framstille rørte og piskede masser og bruke disse til ulike produkter
  • framstille rystede og forvellede masser og bruke disse til ulike produkter
  • produsere butterdeig og ulike produkter av butterdeig
  • framstille, overtrekke og dekorere festkaker, dessertkaker og porsjonskaker
  • bruke sjokolade og marsipan
  • framstille produkter av råmasser og hel- og halvfabrikater
  • produsere konditorvarer med utgangspunkt i tradisjon og trender
  • foreta mengdeberegning og bruke digitale verktøy til å kalkulere varer og produksjonskostnader ut fra en gitt resept
  • utføre arbeidet i tråd med ergonomiske prinsipper

Hygiene og kvalitetsstyring

Mål for opplæringen er at eleven skal kunne
  • praktisere god personlig hygiene og produksjons- og næringsmiddelhygiene i henhold til gjeldende regelverk
  • utføre renhold og renholdskontroller i henhold til gjeldende regelverk
  • utføre arbeidet i tråd med gjeldende regelverk
  • oppbevare, etterbehandle, emballere og merke produkter etter gjeldende regelverk
  • delta i arbeidet med å bekjempe insekter og andre skadedyr og følge rutiner på området

Bransje, bedrift og miljø

Mål for opplæringen er at eleven skal kunne
  • drøfte bransjens rammebetingelser og hvilke faktorer som kan påvirke bedriftens økonomiske resultat
  • drøfte hva profesjonell service og kundebehandling innebærer
  • gjøre rede for innholdet i relevant nasjonalt og internasjonalt regelverk om forbrukernes rettigheter og plikter, herunder regler om klageadgang
  • gjøre rede for forbrukerkrav til produktmerking og matvaretrygghet og gjeldende regelverk om dette
  • bruke faguttrykk
  • praktisere produksjon og avfallshåndtering etter gjeldende regelverk
  • følge gjeldende regelverk for helse, miljø og sikkerhet

Side 6 Av 7

Fant du det du lette etter?

0/250
0/250

Tusen takk for hjelpen!