Læreplan i konditorfaget Vg3 / opplæring i bedrift (KON3-01)
Utgått
Det gis ikke lenger opplæring etter læreplanen, men det kan være mulig å ta eksamen som privatist. Se informasjon om siste eksamen på fagkodene som er knyttet til læreplanen.
Etter Vg3
Råvarer og produksjon
- planlegge, gjennomføre, vurdere og dokumentere produksjon av kaker og konditorvarer
- velge og bruke relevante håndverktøy, maskiner og utstyr og utføre daglig vedlikehold på disse
- oppbevare råvarer og ferdige produkter etter gjeldende regelverk
- bestille, kontrollere og vurdere kvaliteten på råvarer og hjelpe- og tilsetningsstoffer
- tilpasse produksjonen etter kundens behov og etterspørsel
- produsere konditorvarer tilpasset personer med allergier og matintoleranse
- produsere mørdeiger og ulike produkter av mørdeig
- framstille rørte og piskede masser og bruke disse til ulike produkter
- framstille rystede og forvellede masser og bruke disse til ulike produkter
- produsere butterdeig og ulike produkter av butterdeig
- framstille, overtrekke og dekorere festkaker, dessertkaker og porsjonskaker
- bruke sjokolade og marsipan
- framstille produkter av råmasser og hel- og halvfabrikater
- produsere konditorvarer med utgangspunkt i tradisjon og trender
- foreta mengdeberegning og bruke digitale verktøy til å kalkulere varer og produksjonskostnader ut fra en gitt resept
- utføre arbeidet i tråd med ergonomiske prinsipper
Hygiene og kvalitetsstyring
- praktisere god personlig hygiene og produksjons- og næringsmiddelhygiene i henhold til gjeldende regelverk
- utføre renhold og renholdskontroller i henhold til gjeldende regelverk
- utføre arbeidet i tråd med gjeldende regelverk
- oppbevare, etterbehandle, emballere og merke produkter etter gjeldende regelverk
- delta i arbeidet med å bekjempe insekter og andre skadedyr og følge rutiner på området
Bransje, bedrift og miljø
- drøfte bransjens rammebetingelser og hvilke faktorer som kan påvirke bedriftens økonomiske resultat
- drøfte hva profesjonell service og kundebehandling innebærer
- gjøre rede for innholdet i relevant nasjonalt og internasjonalt regelverk om forbrukernes rettigheter og plikter, herunder regler om klageadgang
- gjøre rede for forbrukerkrav til produktmerking og matvaretrygghet og gjeldende regelverk om dette
- bruke faguttrykk
- praktisere produksjon og avfallshåndtering etter gjeldende regelverk
- følge gjeldende regelverk for helse, miljø og sikkerhet
6 av 7