Læreplan i slakterfaget Vg3 / opplæring i bedrift (SLF3-01)
Utgått
Det gis ikke lenger opplæring etter læreplanen, men det kan være mulig å ta eksamen som privatist. Se informasjon om siste eksamen på fagkodene som er knyttet til læreplanen.
Etter Vg3
Håndtering av levende dyr
- planlegge, gjennomføre, vurdere og dokumentere driving, oppstalling, bedøving og avliving av dyr og klargjøring av skrottene for videre bearbeiding
- håndtere levende slaktedyr med respekt og i tråd med gjeldende regelverk
- gjøre rede for kravene til transport av levende dyr
- foreta mottakskontroll og korrigerende tiltak på slakteriets fjøsrampe
- gjøre rede for og ta hensyn til dyrenes naturlige instinkter ved driving og oppstalling
- gjøre rede for kravene til fjøsinnredninger, arealkrav til ulike dyreslag, sklisikring av gulv, daglig renhold og tilgang på vann og eventuelt fôr
- foreta nødvendig kontroll og vedlikehold av bedøvingsutstyr
- foreta bedøving av dyrene i tråd med gjeldende regelverk
- foreta avliving med stikking og blodtapping, slik at kvalitetskravene til ferdig slakteskrott og blod ivaretas i tråd med gjeldende regelverk
- gjøre rede for de største religionenes krav og skikker for bedøving og avliving
- gjøre rede for dyrenes reaksjonsmønster ved oppvåkning etter bedøving, og kunne tolke tegn på at bedøvingen er tilstrekkelig
- foreta bedømming, kategorisering og registrering av skitne slaktedyr
- forklare og følge prinsippene for merking og sporbarhet
Slakteprosessen
- forklare klassifiseringens betydning for prisfastsettelse av helt slakt og for en rasjonell kjøttomsetning
- utføre arbeidsoperasjonene med riktig håndlag for å opprettholde krav til hygiene, produktivitet, kvalitet og helse, miljø og sikkerhet
- skille mellom rene og urene arbeidsoperasjoner
- foreta rutinemessig sterilisering av kniv og annet utstyr som berører rent kjøtt ved endring fra uren til ren arbeidsoperasjon
- følge gjeldende regelverk og rutiner for persontrafikk og vareflyt og gjøre rede for hygienesoner
- praktisere god personlig hygiene og produksjons- og næringsmiddelhygiene i henhold til gjeldende regelverk og kvalitetsstyringssystemer
- følge bedriftens rutiner for forebyggende vedlikehold av lokaler, maskiner og utstyr
- utføre renhold og renholdskontroll av lokaler og utstyr
- slipe og vedlikeholde kniver og annet relevant verktøy
- forta nødvendig kontroll og vedlikehold av mekanisk håndverktøy
- gjøre rede for bedriftens krav og rutiner for sporbarhet gjennom hele slakterfagets virkeområde
- utføre sluttkontroll av slakteskrotten
- følge bedriftens rutiner for registrering av avvik i produksjonsprosessene og vurdere forbedringsarbeid
- følge regelverk og rutiner for håndtering av særlig risikofylt materiale
- foreta nødvendige korrigerende tiltak under slakteprosessen og hindre spredning av forurenset kjøtt og smittefarlig materiale
- utføre arbeidet slik at minst mulig organisk materiale slippes ut
- oppbevare og bruke kjemikalier i tråd med gjeldende regelverk
- gjøre rede for riktig varestrøm i slakteavdelingen
Biprodukter
- tilskjære, pakke og merke biprodukter etter gjeldende regelverk og varespesifikasjoner
- trimme, konservere og pakke huder og skinnprodukter etter gjeldende regelverk og spesifikasjoner
- kontrollere huder og skinn for skader og initiere forbedrende tiltak
- utføre arbeidet med biprodukter i tråd med gjeldende regelverk og krav til produktivitet
- følge rutiner for behandling av proteinråstoff og gjøre rede for behandlingsanleggenes prosesser og kvalitetskrav
- gjøre rede for produkt- og anvendelsesmuligheter av råstoffet og den økonomiske betydningen av dette
Bransje, bedrift og miljø
- gjøre rede for bransjens rammebetingelser og bedriftens plass i samfunnet
- gjøre rede for bedriftens organisering og drøfte faktorer som kan påvirke bedriftens økonomiske resultater
- forklare hvordan ulike sesongvariasjoner påvirker råstofftilgangen og produktetterspørselen
- bruke digitale verktøy til sporing av produkter og råstoffer
- følge prinsipper for smittevern ved fare for smitte mellom dyr og mennesker
- delta i arbeid med å bekjempe insekter og andre skadedyr og følge rutiner på området
- håndtere gjødsel ressurs- og miljøvennlig
- følge rutiner for avløpsrensing og myndighetenes krav til deponering av gjødsel og slam
- følge gjeldende regelverk ved utslipp av biologisk materiale og drøfte konsekvenser av utslipp
- gjøre rede for tilsynsmyndighetenes oppgaver og virkeområde i bedriften
- følge gjeldende regelverk for helse, miljø og sikkerhet
- utføre arbeidet i tråd med ergonomiske prinsipper
- gjøre rede for innholdet i relevant nasjonalt og internasjonalt regelverk om forbrukernes rettigheter og plikter, herunder regler om klageadgang
- gjøre rede for forbrukerkrav til produktmerking og matvaretrygghet og gjeldende regelverk om dette
6 av 7