Læreplan i sjømatproduksjon Vg3 / opplæring i bedrift (SMP3-01)
Utgått
Det gis ikke lenger opplæring etter læreplanen, men det kan være mulig å ta eksamen som privatist. Se informasjon om siste eksamen på fagkodene som er knyttet til læreplanen.
Etter Vg3
Råstoff og produksjon
- planleggje, gjennomføre, vurdere og dokumentere mottak, vidareforedling og omsetjing av sjømat
- gjere greie for samanhengar mellom kvalitet og ulike fiske- og fangstmetodar
- utføre mottakskontroll
- velje råstoff og produksjonsmetode i samsvar med produktomtale og gjere greie for endringar som skjer under lagring
- gjere greie for korrekt bløgging og kjenne til flekking for salting
- sløye, filetere og reinse fisk
- vurdere og utføre kjøle-, fryse- og tinemetodar for ulike typar råstoff
- montere, bruke og demontere produksjonsutstyr
- vedlikehalde utstyr
- slipe og halde ved like knivar og anna handverktøy
- meistre produksjonsprosessar i bedrifta
- vurdere kvaliteten under produksjonsprosessen og på det ferdige produktet
- gjere greie for kva rolle sjømaten speler for kosthald og helse
- lage ulike produkt og lokale spesialitetar
- utføre ulike pakke- og emballeringsmetodar i samsvar med gjeldande regelverk og produktomtale
- utføre ulike konserveringsmetodar
- utføre arbeidet utan å bryte kjølekjeda
- lage kalkyle og rekne ut utbytte
- gjere greie for lagerstyringssystemet i bedrifta
Hygiene og kvalitetsstyring
- praktisere personleg hygiene og produksjons- og næringsmiddelhygiene etter gjeldande regelverk
- utføre reinhald og reinhaldskontrollar i samsvar med planar for reinhald
- gjere greie for hygienesoner og følgje gjeldande regelverk og rutinar for persontrafikk og vareflyt
- følgje rutinar for å kjempe mot insekt og andre skadedyr
- gjere greie for oppgåver og verkeområde til tilsynsstyresmaktene
- utføre arbeidet i samsvar med gjeldande regelverk for kvalitetsstyring
- forklare og følgje prinsippa for merking og sporing
Bransje, bedrift og miljø
- drøfte utviklinga og organiseringa av bedrifta og kva rammevilkår og faktorar som kan påverke dei økonomiske resultata
- vurdere kva bransjen har å seie for samfunnet lokalt, nasjonalt og internasjonalt
- utføre profesjonell kundebehandling
- gjere greie for innhaldet relevant nasjonalt og internasjonalt regelverk om dei rettane og pliktene forbrukarane har, under dette reglar om klagerett
- gjere greie for forbrukarkrav om produktmerking og matvaretryggleik og gjeldande regelverk om dette
- bruke digitale verktøy i vidareforedling og omsetjing av råstoff
- følgje rutinar for helse, miljø og tryggleik og bruke verneutstyr
- arbeide i samsvar med ergonomiske prinsipp
- utføre ressurs- og miljøvennleg handtering av biologisk avfall i tråd med gjeldande regelverk
- gjere greie for rutinar ved utslepp av biologisk materiale og konsekvensane for miljøet
- følgje rutinar for kalibrering
6 av 7