Kokkfaget – modulstrukturert opplæring for voksne (KOK05‑01)
Kompetansemål og vurdering
Kompetansemål og vurdering etter mattrygghet
Mål for opplæringen er at lærlingen skal kunne
- sikre trygg matproduksjon gjennom å praktisere god personlig hygiene, produksjonshygiene og næringsmiddelhygiene, i samsvar med virksomhetens rutiner og regelverk, og gjøre rede for konsekvenser av avvik
Bygger på kompetansemål etter råvare, produksjon, salg og service (KOS02-01)
- praktisere personlig hygiene og følge retningslinjer for næringsmiddel- og produksjonshygiene og reflektere over konsekvenser av å bryte retningslinjene
- forstå og arbeide i tråd med kvalitetssystemer og reflektere over hvor viktig dette arbeidet er for virksomheten, kundene og samarbeidspartnerne
Bygger på kompetansemål etter bransje og arbeidsliv (KOS02-01)
- følge gjeldende lover og forskrifter for bransjen og gjøre rede for tilsynsmyndighetenes rolle
Bygger på kompetansemål etter råvare, produksjon, salg og service (KOS02-01)
- gjøre rede for fareanalyse og risikovurdering og forstå sammenhengen mellom matbårne sykdommer og trygg mat
- gjennomføre mottakskontroll og lagerrullering og vurdere sammenhengen mellom kvalitet, vareflyt, svinn og ressursutnyttelse
Bygger på kompetansemål etter råvare, produksjon, salg og service (KOS02-01)
- kontrollere råvarekvalitet ved varemottak, vurdere om varene er levert i samsvar med bestilling, og utføre avviksbehandling
- bruke verktøy, maskiner og utstyr på en kvalifisert måte, utføre forebyggende daglig vedlikehold av maskiner og utstyr og gjøre rede for konsekvenser ved avvik
Bygger på kompetansemål etter råvare, produksjon, salg og service (KOS02-01)
- montere, kontrollere, bruke og rengjøre håndverktøy, maskiner og utstyr og justere ved avvik
- følge krav og rutiner for merking og sporing og gjøre rede for konsekvenser ved avvik
Bygger på kompetansemål etter bransje og arbeidsliv (KOS02-01)
- følge gjeldende lover og forskrifter for bransjen og gjøre rede for tilsynsmyndighetenes rolle
Bygger på kompetansemål etter råvare, produksjon, salg og service (KOS02-01)
- beregne pris og næringsinnhold i produkter for å kunne emballere og merke varene etter gjeldende regelverk
- reflektere over hvordan ønskede og uønskede mikroorganismer kan påvirke råvarer, halvfabrikata og ferdigvarer, og gjøre rede for tiltak for å styre forekomsten
Bygger på kompetansemål etter råvare, produksjon, salg og service (KOS02-01)
- bruke ulike konserveringsmetoder og gjøre rede for sammenhengen mellom konservering, holdbarhet og mikroorganismers livsvilkår
- anvende emballerings- og lagringsmetoder og gjøre rede for hvordan dette påvirker kvalitet og ressursutnyttelse
Bygger på kompetansemål etter råvare, produksjon, salg og service (KOS02-01)
- beregne pris og næringsinnhold i produkter for å kunne emballere og merke varene etter gjeldende regelverk
- gjøre rede for og håndtere avfall i virksomheten og reflektere over hvordan avfall og utslipp påvirker miljøet
Bygger på kompetansemål etter bransje og arbeidsliv (KOS02-01)
- gjøre bærekraftige og etiske valg ved innkjøp, produksjon og avfallshåndtering og reflektere over hvordan overskuddsvarer kan utnyttes
- gjøre rede for og følge rutiner for skadedyrbekjempelse i virksomheten
Bygger på kompetansemål etter råvare, produksjon, salg og service (KOS02-01)
- gjøre rede for fareanalyse og risikovurdering og forstå sammenhengen mellom matbårne sykdommer og trygg mat
Underveisvurdering
Underveisvurderingen skal bidra til å fremme læring og til å utvikle kompetanse. Lærlingene viser og utvikler kompetanse i modulen mattrygghet når de bruker kunnskaper, ferdigheter og kritisk tenkning til å løse arbeidsoppgaver i faget.
Instruktøren skal legge til rette for lærlingmedvirkning og stimulere til lærelyst gjennom varierte arbeidsoppgaver. Instruktøren og lærlingene skal være i dialog om lærlingenes utvikling i modulen mattrygghet. Lærlingene skal få mulighet til å uttrykke hva de opplever at de mestrer, og reflektere over egen faglig utvikling. Instruktøren skal gi veiledning om videre læring og tilpasse opplæringen slik at lærlingene kan bruke veiledningen for å utvikle kompetansen sin i modulen. Kompetansemålene i alle modulene skal forstås i lys av teksten om faget.
Lærlingen skal ha én midtveisvurdering ved avslutningen av opplæringen i mattrygghet. Midtveisvurderingen har karakteruttrykket godkjent/ikke godkjent.