Kokkfaget – modulstrukturert opplæring for voksne (KOK05‑01)
Kompetansemål og vurdering

Eksempler på sammenhenger

Forklaring

Kompetansemål og vurdering etter mattrygghet

  • sikre trygg matproduksjon gjennom å praktisere god personlig hygiene, produksjonshygiene og næringsmiddelhygiene, i samsvar med virksomhetens rutiner og regelverk, og gjøre rede for konsekvenser av avvik

    Bygger på kompetansemål etter råvare, produksjon, salg og service (KOS02-01)

    • praktisere personlig hygiene og følge retningslinjer for næringsmiddel- og produksjonshygiene og reflektere over konsekvenser av å bryte retningslinjene
  • forstå og arbeide i tråd med kvalitetssystemer og reflektere over hvor viktig dette arbeidet er for virksomheten, kundene og samarbeidspartnerne

    Bygger på kompetansemål etter bransje og arbeidsliv (KOS02-01)

    • følge gjeldende lover og forskrifter for bransjen og gjøre rede for tilsynsmyndighetenes rolle

    Bygger på kompetansemål etter råvare, produksjon, salg og service (KOS02-01)

    • gjøre rede for fareanalyse og risikovurdering og forstå sammenhengen mellom matbårne sykdommer og trygg mat
  • gjennomføre mottakskontroll og lagerrullering og vurdere sammenhengen mellom kvalitet, vareflyt, svinn og ressursutnyttelse

    Bygger på kompetansemål etter råvare, produksjon, salg og service (KOS02-01)

    • kontrollere råvarekvalitet ved varemottak, vurdere om varene er levert i samsvar med bestilling, og utføre avviksbehandling
  • bruke verktøy, maskiner og utstyr på en kvalifisert måte, utføre forebyggende daglig vedlikehold av maskiner og utstyr og gjøre rede for konsekvenser ved avvik

    Bygger på kompetansemål etter råvare, produksjon, salg og service (KOS02-01)

    • montere, kontrollere, bruke og rengjøre håndverktøy, maskiner og utstyr og justere ved avvik
  • følge krav og rutiner for merking og sporing og gjøre rede for konsekvenser ved avvik

    Bygger på kompetansemål etter bransje og arbeidsliv (KOS02-01)

    • følge gjeldende lover og forskrifter for bransjen og gjøre rede for tilsynsmyndighetenes rolle

    Bygger på kompetansemål etter råvare, produksjon, salg og service (KOS02-01)

    • beregne pris og næringsinnhold i produkter for å kunne emballere og merke varene etter gjeldende regelverk
  • reflektere over hvordan ønskede og uønskede mikroorganismer kan påvirke råvarer, halvfabrikata og ferdigvarer, og gjøre rede for tiltak for å styre forekomsten

    Bygger på kompetansemål etter råvare, produksjon, salg og service (KOS02-01)

    • bruke ulike konserveringsmetoder og gjøre rede for sammenhengen mellom konservering, holdbarhet og mikroorganismers livsvilkår
  • anvende emballerings- og lagringsmetoder og gjøre rede for hvordan dette påvirker kvalitet og ressursutnyttelse

    Bygger på kompetansemål etter råvare, produksjon, salg og service (KOS02-01)

    • beregne pris og næringsinnhold i produkter for å kunne emballere og merke varene etter gjeldende regelverk
  • gjøre rede for og håndtere avfall i virksomheten og reflektere over hvordan avfall og utslipp påvirker miljøet

    Bygger på kompetansemål etter bransje og arbeidsliv (KOS02-01)

    • gjøre bærekraftige og etiske valg ved innkjøp, produksjon og avfallshåndtering og reflektere over hvordan overskuddsvarer kan utnyttes
  • gjøre rede for og følge rutiner for skadedyrbekjempelse i virksomheten

    Bygger på kompetansemål etter råvare, produksjon, salg og service (KOS02-01)

    • gjøre rede for fareanalyse og risikovurdering og forstå sammenhengen mellom matbårne sykdommer og trygg mat

Underveisvurdering