Kokkfaget – modulstrukturert opplæring for voksne (KOK05‑01)
Kompetansemål og vurdering
Kompetansemål etter demokrati, yrkesidentitet og arbeidsliv
Mål for opplæringen er at lærlingen skal kunne
- gjøre rede for virksomhetens organisering, arbeidstaker og arbeidsgivers rettigheter og plikter, hvordan partene i arbeidslivet samarbeider, og hvordan dette bidrar til å utvikle et bedre arbeidsliv
Bygger på kompetansemål etter bransje og arbeidsliv (KOS02-01)
- drøfte hvilke krav og forventninger som stilles til et likeverdig og inkluderende yrkesfellesskap, og gjøre rede for hvilke plikter og rettigheter arbeidsgiver og arbeidstaker har i arbeidslivet
- gjøre rede for faktorer som påvirker virksomhetens økonomiske resultater, og gjennomføre enkle kalkulasjoner i produksjon, salg og servering av mat og drikke
Bygger på kompetansemål etter bransje og arbeidsliv (KOS02-01)
- drøfte etiske, praktiske og økonomiske problemstillinger knyttet til produksjon, servering og salg av mat og drikke
Bygger på kompetansemål etter råvare, produksjon, salg og service (KOS02-01)
- beregne pris og næringsinnhold i produkter for å kunne emballere og merke varene etter gjeldende regelverk
- reflektere over hvordan samhandling i et faglig og kollegialt yrkesfellesskap kan fremme likeverd og likestilling
- beskrive virksomhetens mål og historie og reflektere over hvordan dette påvirker daglig drift
- gjøre rede for rammevilkår, lover og forskrifter og forklare hvilken rolle tilsynsmyndighetene har overfor virksomheten
- utvikle fagidentitet gjennom å bruke faguttrykk og tilegne seg kunnskap, og kommunisere presist og forståelig i samhandling med kolleger, gjester og samarbeidspartnere
- følge rutiner og regler for helse, miljø og sikkerhet, bruke verneutstyr, jobbe ergonomisk riktig, utføre førstehjelp og bidra til et trygt og inkluderende arbeidsmiljø
Bygger på kompetansemål etter bransje og arbeidsliv (KOS02-01)
- utføre grunnleggende førstehjelp
Bygger på kompetansemål etter råvare, produksjon, salg og service (KOS02-01)
- bruke verneutstyr, arbeide ergonomisk riktig og reflektere over betydningen av å følge retningslinjene for et trygt arbeidsmiljø
Underveisvurdering
Underveisvurderingen skal bidra til å fremme læring og til å utvikle kompetanse. Lærlingene viser og utvikler kompetanse i modulen demokrati, yrkesidentitet og arbeidsliv når de bruker kunnskaper, ferdigheter og kritisk tenkning til å løse arbeidsoppgaver i faget.
Instruktøren skal legge til rette for lærlingmedvirkning og stimulere til lærelyst gjennom varierte arbeidsoppgaver. Instruktøren og lærlingene skal være i dialog om lærlingenes utvikling i modulen demokrati, yrkesidentitet og arbeidsliv. Lærlingene skal få mulighet til å uttrykke hva de opplever at de mestrer, og reflektere over egen faglig utvikling. Instruktøren skal gi veiledning om videre læring og tilpasse opplæringen slik at lærlingene kan bruke veiledningen for å utvikle kompetansen sin i modulen. Kompetansemålene i alle modulene skal forstås i lys av teksten om faget.
Lærlingen skal ha én midtveisvurdering ved avslutningen av opplæringen i demokrati, yrkesidentitet og arbeidsliv. Midtveisvurderingen har karakteruttrykket godkjent/ikke godkjent.