Mat og helse samisk (MHE02‑02)
Grunnleggende ferdigheter
Muntlige ferdigheter
Muntlige ferdigheter i mat og helse er å kunne formidle faglig undring og refleksjon gjennom fortellinger og samtaler, diskusjoner og presentasjoner. Utviklingen av muntlige ferdigheter i mat og helse går fra å samtale om matlaging og måltider til å presentere og diskutere stadig mer komplekse temaer om helse, matforbruk og matsikkerhet. Etter hvert må elevene bruke flere fagord når de skal begrunne valgene sine, eller når de skal delta i faglige diskusjoner.
Å kunne skrive
Å kunne skrive i mat og helse er å utforme tekster til bruk i matlaging og i forbindelse med måltider. Å kunne skrive i faget er også å formidle faglig kompetanse og å kunne gi uttrykk for synspunkter eller valg. Utviklingen av skriveferdigheter i mat og helse går fra å kunne skrive enkle handlelister og korte sammensatte tekster til å kunne planlegge og utforme oppskrifter og menyer.
Å kunne lese
Å kunne lese i mat og helse er å forstå, tolke og vurdere oppskrifter, tabeller og illustrasjoner i forbindelse med matlaging. Det er også å forstå og vurdere relevante fagtekster. Utviklingen av leseferdigheter i faget går fra å forstå enkle illustrasjoner og sammensatte tekster på papir og skjerm til å tolke og kritisk vurdere mer komplekse fagtekster, figurer og tabeller i ulike medier.
Å kunne regne
Å kunne regne i mat og helse er å kjenne igjen og bruke tall og benevninger for volum, vekt, mengde, brøk, forholdstall, tid, temperatur og geometriske figurer i forbindelse med matlaging. Det er også å regne ut og vurdere porsjoner i oppskrifter og å formidle tall og tallmateriale når man skal sammenligne eller diskutere faglige og tverrfaglige temaer. Utviklingen av regneferdigheter går fra å kunne bruke riktige rom- og vektenheter og lage enkle diagrammer og tabeller til å kunne bruke ulike matematiske ferdigheter i planlegging og gjennomføring av matlaging. Videre går utviklingen til å kunne lage mer komplekse tabeller og figurer i skriftlige arbeider.
Digitale ferdigheter
Digitale ferdigheter i mat og helse er å kunne bruke et variert utvalg av digitale ressurser og teknologier for å styrke de praktiske matlagingsferdighetene. Det er også å formidle og vurdere digitale tekst-, lyd-, billed- og filmfiler som er relevante og troverdige for faget. Utviklingen av digitale ferdigheter i mat og helse går fra å kunne bruke digitale ressurser til å lete etter informasjon, følge oppskrifter og presentere fakta, til å kunne bruke et bredt utvalg av digitale ressurser for kritisk å vurdere informasjon fra ulike medier og for å kommunisere om faglige refleksjoner. Utviklingen kan også gå fra å bruke enkel til å bruke mer avansert teknologi i forbindelse med matlaging.