Mat og helse samisk (MHE02‑02)
Kjerneelementer
Helsefremmende kosthold
Gjennom å lage mat og tilberede måltider skal elevene få oppleve matglede og utvikle kunnskap om trygg mat og helsefremmende kosthold. Helsemyndighetenes kostråd er sentrale for undervisningen, og elevene skal få forståelse av sammenhengen mellom næringsstoffer og helse og utvikle kompetanse til å kunne velge et sunt og variert kosthold.
Bærekraftige matvaner og bærekraftig forbruk
Bruk og valg av mat har innvirkning på individet, miljøet og verdenen vi lever i. Gjennom å planlegge måltider og lage mat skal elevene lære å utnytte råvarer og matrester, og forstå at mat er en begrenset ressurs, slik at de lærer seg bærekraftige matvaner og blir bevisste forbrukere.
Mat og måltider som identitets- og kulturuttrykk
Mat- og måltidskulturen er i kontinuerlig endring og er påvirket av råvarebruk, kunnskaper, tradisjoner og sosiale eller religiøse normer og verdier. Matlaging og måltider er sosiale arenaer for utforsking, samarbeid og samskaping. Møter mellom matkulturer og kulturelle aktiviteter fra Norge og andre land, fremmer mangfold og åpner for forståelse, bevisstgjøring og nysgjerrighet. Slik skal elevene få oppleve matglede sammen og slik kan matkulturene våre både fornyes og tas vare på.