Samisk historie og samfunn (SHS01‑03)
Kjerneelementer
Luondu ja kultuvra
Kjerneelementet natur og kultur handler om samenes kultur og samspill med naturen i fortid, nåtid og framtid. Det innebærer å forstå forholdet mellom mennesket og naturen, som står sentralt i samisk naturfilosofi. Kjerneelementet handler videre om utvikling av kunnskap om og forståelse av samiske tradisjoner, herunder bruk og ressursutnyttelse av land og vann og bærekraftig utvikling i tråd med naturressursene. Kjerneelementet natur og kultur handler også om kunnskap om samisk mangfold, samiske verdier og livsformer og identitetsbygging.
Sápmelaččaid ja eará álbmotčearddaid deaivvadeamit
Kjerneelementet møter mellom samer og andre folkegrupper handler om møter mellom ulike folkegrupper i Sápmi/Sábme/Saepmie opp gjennom tidene. Det handler om konsekvenser av disse møtene slik det framstilles i muntlige og skriftlige kilder. Videre handler det om innsikt i hvilken betydning samspillet mellom folkegrupper har for en bærekraftig utvikling i et samfunn, og hvordan gjensidig påvirkning mellom folkegrupper skaper økt forståelse av utviklingen i ulike samfunn. Kjerneelementet handler også om hvordan idéhistoriske strømninger og politiske handlinger har påvirket relasjonene mellom folkegruppene.
Dekoloniseren
Kjerneelementet dekolonisering handler om innsikt i kolonisering og dekolonisering av Sápmi. Dette kjerneelementet åpner for refleksjon over hvilke konsekvenser kolonisering og dekolonisering har fått og kan få i områder med urfolk. Kjerneelementet dekolonisering kan også bidra til forståelse av hvordan revitaliseringsprosesser kan medføre framvekst av urfolks politiske bevegelser, knyttet til internasjonale erklæringer og konvensjoner. Videre handler kjerneelementet om forståelse og refleksjon over prosesser for vitalisering og videreutvikling av urfolks selvbestemmelse, språk, kultur og identitet.
Metoda ja gáldokritihkka
Kjerneelementet metode og kildekritikk handler om innhenting, tolking og bruk av historisk materiale på en kildekritisk måte. Kjerneelementet handler også om refleksjoner over ulikheter mellom urfolksperspektiver og vestlige perspektiver i ulike kilder. Kunnskap om de ulike perspektivene handler om refleksjon over forskningsmetoder rundt urfolksspørsmål. Videre handler kjerneelementet om etiske problemstillinger i samfunnsforskning, spesielt forskning på samer og andre urfolk, og om refleksjon over forholdet mellom vitenskapelig kunnskap og urfolks tradisjonelle kunnskap.