Siste nytt
Bemanningskalkulator for barnehage
Her kan du se om din barnehage oppfyller minimumskravene til bemanning og pedagogtetthet. Kalkulatoren er oppdatert med nye tall.
Foreldre er stort sett fornøyde med barnehagetilbudet
Foreldre er i stor grad fornøyde med barnehagetilbudet, slik som i tidligere år. Samtidig er det en tydelig økning i andelen foreldre som ikke er fornøyde med bemanningstettheten.
Nasjonal konferanse om fagfornyelsen
Torsdag 18. april 2024 inviteres lærere, skoleledere og skoleeiere i grunnskolen og videregående skole til konferanse om fagfornyelsen. Hva får vi til og hva trenger vi å gjøre fremover? Vel møtt til samling på Gardermoen.
Udir foreslår tiltak for å sikre en god gjennomføring av eksamen
Den raske utviklingen av kunstig intelligens skaper nye utfordringer for gjennomføring av eksamen i skolen. Udir foreslår flere konkrete tiltak for våreksamen 2024, og større endringer i eksamensordningen for de neste årene.
De aller fleste lærlinger trives på arbeidsplassen
Lærlingundersøkelsen 2023 viser at de aller fleste lærlinger trives på arbeidsplassene sine og er motiverte for å lære.
Styrket fokus på demokrati og medborgerskap i læreplanverket
Lærere opplever at fagfornyelsen gir større rom for tverrfaglig samarbeid knyttet til demokrati og medborgerskap, og at læreplanenes åpne kompetansemål gir dem stor frihet i undervisningen. Elevene opplever at de lærer om tematikken, men oppgir i liten grad at de har medvirkning i skolehverdagen.
Flere elever går rett til neste trinn
I 2023 gikk 88 prosent av elevene i videregående direkte videre fra et trinn til neste. Det er litt flere enn året før.
Elevar og fagval i vidaregåande opplæring 2023–24
Talet på elevar som vel yrkesfagelig studieretning i vidaregåande skole har auka jamt og trutt, og det er no like mange som vel yrkesfag og studiespesialisering. Det er framleis store kjønnsforskjellar når det gjeld val av utdanningsprogram. Talet på elevar som tek samisk som andrespråk har auka med nesten 30 prosent frå fjoråret.
Ny opplæringslov: Retten til et trygt og godt skolemiljø
I den nye opplæringsloven blir elevenes rett til et trygt og godt skolemiljø videreført med noen få endringer.
Negativ sosial kontroll og æresrelatert vold
Alle som jobber med barn og unge kan fange opp signaler om at et barn eller en elev er utsatt for negativ sosial kontroll eller æresrelatert vold. Disse signalene kan for eksempel være at barnet eller eleven endrer atferd, virker bekymret eller er urolig før ferier. Her finner dere råd om hva dere bør gjøre hvis dere er bekymret for et barn eller en elev.